Vårutställning på Malmstens

Årets Vårutställning på Carl Malmsten Furniture Studies har slagit upp portarna. Ett tydligt tema i årets projekt, gesällprov och examensarbeten är hållbarhet.

Den 22 maj öppnade Vårutställningen på Carl Malmsten Furniture Studies i Stockholm. I utställningen ingår ett femtontal projektarbeten, gesällprov och inte minst årets examensarbeten.

Erik Lith Hannes Lundin– Vi har tagit möjligheten att definiera vår roll i samhället i framtiden. Hur ska vi vara del av något som vi inte kan stå för, ett slit- och- släng-samhälle?
Hannes Lundin, Möbelsnickeri åk 3, har tillsammans med Erik Lith från Möbeldesign åk 3, gjort ett examensarbete om förutsättningarna för hållbar möbelproduktion.
– Vi har fastslagit tre parametrar, ekonomisk, kulturell och miljömässig hållbarhet, som utgått ifrån i vårt arbete, säger Erik Lith (till vänster på bild).

FemmilsradieI deras arbete ”Femmilsradie”, kommer allt material från ett område inom just en fem mils radie från en stad de valt, Torsåker i Gästrikland.
– Allting, från skin, till trä till lin är utvunnet och förädlat inom den här radien, fortsätter han.

Till vänster på bild syns en stol de tagit fram och sedan färgat med rödbetssaft.
– Samtidigt har vi inte gett avkall på ”nutiden” eller vår experimentlusta. Vi ville också göra något nytt, kanske är det därför vi arbetat så hårt in i det sista, säger Hannes Lundin och berättar att sömnen fått stryka på foten de sista dygnen innan Vårutställningen öppnade.

Josefine och stolOckså Josefine Viklund, Möbeldesign åk 3 har fokuserat på hållbarhet och kretsloppstänkande. Hennes examensarbete är ett samarbete med Ire Möbel, hon har tagit fram en fåtölj som ska kunna certifieras enligt ”Cradle to Cradle”. Cradle to Cradle går ut på att sätta avfall och skräp i ett biologiskt och tekniskt kretslopp som liknar naturens egna cirkulära.
– Det innebär att material inte får blandas med varandra, eftersom de ska kunna återvinnas. Just det har varit utmaningen – att hitta alternativen, säger Josefine Viklund.
– Så i stället för att använda kardborre– som är ett blandat materiel – till att fästa klädseln, så fick jag tänka ett varv till. I just den fåtöljen blev det i stället tryckknappar.

Kotoro KawnabePå utställningen finns också gesällprov utställda.
Kotore Kawnabe, Möbelsnickeri åk 3, ställer ut sitt ”Sminkskåp för MÄNniskor”, (till vänster).
– Jag ville tänka på ett nytt sätt och skapa en ny produkt. Nuförtiden använder också män skönhetsprodukter och accessoarer i allt högre grad. Jag ville ta fram ett skåp som bryter formen för hur ett ”skåp” ska se ut. Inte heller är skåpet avsett att stå i ett badrum, jag tänker mig snarare ett vardagsrum.

NyckelKotore Kawnabe har lagt ner mycket möda på den smäckra designen och funktionen – men samtidigt fungerar skåpet som hans gesällprov. Ett gesällprov inom möbelsnickeri måste bland annat innehålla lådor, infällning av lås (se höger) och gångjärn, slitsning, massivt trä och faner.
– Och jag har försökt att tillämpa alla de kunskaper jag fått under åren på skolan, säger Kotore Kawnabe som nu efter tre år i Sverige åker tillbaka till Japan för att starta eget.

En som lyckats synnerligen väl med sitt gesällprov i år är Magnus Dahlén, Möbelsnickari åk 3. Han har tillverkat ett skrivbord, som formgivits av Josef Marnell vid skolans möbeldesignutbildning (se nedan), som är framtaget för att ”lätta upp en grå och trist arbetsdag”.

I bordet bor två små träfigurer som lever sitt eget liv, de sover, promenerar och åker luftballong.

Geställprovet tog 442 timmar att tillverka och tilldelades 4,95 poäng av 5 möjliga av granskningsnämnden. För det får han minst en silvermedalj vid gesällbrevsutdelningen i Blå Hallen i Stockholm.

Studenterna på Carl Malmsten Furniture Studies ställer ut projektarbeten, gesällprov och årets examensarbeten mellan den 22 maj och 1 juni. Plats: Larsbergsvägen 8, Lidingö, Stockholm.

Skrivbord

Ovan, skrivbord av Magnus Dahlén, Möbelsnickari åk 3, formgivet av Josef Marnell, Möbeldesign.

Maja Svensdotter

Maja Svensdotter med examensarbetet Ränder, en undersökning av textila mönster på möbler.

Fler examensarbeten:

Soffa