Bostadsbedragare på hugget

Det har förekommit bluffannonser på LiU Anslagstavla. Nu varnar Kårservice för att det är fler försök än någonsin att få studenter betala för obefintliga lägenheter.

– Bedrägeriförsöken har ökat i omfattning. Förra året upptäckte vi bara något fall, dels på LiU:s Anslagstavla, dels på Blocket. Bara senaste månaden har vi tagit bort fyra annonser på LiU:s anslagstavla, säger Joanna Rutkowska, fastighetschef på Kårservice.

– Det är rent ut sagt för djävligt. Studenterna uppfattar Anslagstavlan som trovärdig, eftersom den ligger under LiU. Annonserna verkar också trovärdiga, är man inte van annonsläsare är det svårt att se igenom dem. Men det svider när man som student blir lurad på flera tusen kronor, många skäms över att ha gått på en bluff och drar sig för att göra polisanmälan.

HyreshusDe annonser som det gällt just nu har varit skrivna på engelska, annonsören har till exempel påstått sig bo i England med en mamma i Linköping, vars lägenhet de vill hyra ut i andra hand sedan hon gått bort.

Och det är i svarsmejlet från annonsören som man bör ha ögonen med sig:

– Det är ett standardsvar som skickats ut på flera annonser. De ber de bostadssökande att betala in en stor summa pengar, runt 6 000 kronor, för att visa att dessa är seriöst intresserade. Dessutom vill de ibland att studenterna ska scanna av sina pass eller id-handlingar och mejla iväg dem.

Joanna Rutkowska vill varna studenter på bostadsjakt: aldrig någonsin betala något innan kontrakt är skrivet, aldrig skicka iväg några id-uppgifter eller id-handlingar.

– Får de tag i sådana kan de användas för att lura andra bostadssökanden.

Nytt för den här säsongen är att bostadsbedragarna börjat svara på annonser där studenterna själva söker bostad. Tidigare har bluffmakarna nöjt sig med att lägga ut egna annonser.

Kårservice har på sina sidor mer information om bedrägeriförsök och på sin blogg exempel på flera av bluffannonserna.

Om bostadsläget för studenter vore ljusare skulle inte bedragarna ha samma goda marknad. Hur många bostäder till skulle Kårservice och Bostadspoolen behöva ha på listan för att betrakta läget som lugnt?

– I princip allt vi kan få in. Minst 200. Såvitt vi kan bedöma kommer hösten att bli tuffare än någonsin. Men det kan räcka långt om folk kan tänka sig att hyra ut en sovplats bara en vecka eller två i augusti. En hel del studenter får inte tillgång till sina lägenheter förrän första september, men studierna börjar ju några veckor innan dess, säger Joanna Rutkowska.

Och, poängterar hon nu liksom andra år, situationen för bostadslösa brukar lösa sig på ett eller annat om än provisoriskt sätt.

– Det ordnar sig alltid. Hittills har inga LiU-studenter behövt tälta.

Läs Kårservice bostadsblogg med exempel på bluffannonser

Foto: Stock.xchng

Gunilla Pravitz 2012-05-30