Jubileum för D-linjen och IT-programmet

I år firar civilingenjörsutbildningarna i datateknik (D) och informationsteknologi (IT) 40 respektive 20 år. Jubileet firas med en jubileumskonferens där alumner (tidigare studenter), studenter och lärare på programmen och andra som varit med under resans gång minglar och inspireras av spännande talare.

Kaffet och tårtan serverasLinköpings universitet firar 40 år i år. D-linjen, civilingenjörsutbildningen i datateknik har funnits med från start. Då var den unik i sitt slag i Sverige. Inger Erlander Klein, ordförande i programnämnden för data- och medieteknik, berättar hur D-linjens förespråkare fick kämpa i motvind för att få starta programmet. Det var många som höjde kritiska röster och som tyckte att det där med datautbildning inte var något att satsa på.

- På 70-talet var det ett negativt teknikläge. Man tyckte det var för snäv inriktning på programmet och oroade sig för om studenterna skulle få jobb efter utbildningen. Med facit i hand kom de farhågorna på skam. D-linjen fick, och har även nu ett stort söktryck och studenterna är eftertraktade på arbetsmarknaden efter examen. Programmet har utvecklats under åren med bland annat fler inriktningar och pedagogiken förnyas kontinuerligt.

Ulrik Lindblad IT-programmet, civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi, var även det ett av de första i sitt slag när det startade för 20 år sedan. Det är fortfarande den enda civilingenjörsutbildning som har problembaserat lärande som pedagogisk modell, och var föregångare med ämnen som kommunikation, etik och genus för att studenterna ska få en helhetssyn, och bli ingenjörer med kompetens att leda andra och sig själva.

Det är ett gediget program som gästerna, runt 400 stycken, bjuds på under jubileumskonferensen den 19 maj. Inspirerande talare med fokus på framtiden berättar om ny och spännande teknik. Bland annat är det Tracy Hammond från Texas A&M University som berättar om teknik som man bär på kroppen och Petter Weiderholm (D-alumn) och Jimmy Mårdell från Spotify om skalbarhet och strömmande musik. D-alumnen Ulrik Lindblad är grundare på Mjärdeviföretaget SP Devices - ett avknoppningsföretag från LiU. Han berättar om entreprenörskap och betonar vikten av att fokusera på försäljning och marknadsföring, och inte bara på teknik. Helena Mischel (IT-alumn) jobbar på Microsoft. Hon ger en glimt av framtidens spännande teknik, som inte ligger långt fram i tiden.

Thomas Nilsson och Anna-Karin AnderssonDet finns också tid för mat och mingel. En av besökarna är Thomas Nilsson som är alumn från D-linjen och gick i den tredje årskullen 1977.

- Det är kul att träffa gamla klasskamrater från nästan 40 år tillbaka. Tio stycken av de jag gick med är här idag.

- Ja, det är nostalgi, säger Anna-Karin Andersson. Hon tog examen från D-linjen -82. - Det är roligt att det ordnas alumniträffar, jag har varit på flera. Det är givande att hålla kontakt med universitetet och få veta vad som händer där. Och så är det bra sätt att underhålla och skapa nätverk.

Vad fick ni med er av utbildningen?

Jens ReimerDet fokus på analys och problemlösning som utbildningen hade är det som jag har haft mest nytta av efter studierna. Sen är det ju andra saker som man upptäcker att man skulle vilja haft med sig när man kommer ut i arbetslivet.

- Det är en styrka att man kan göra så mycket olika efter utbildningen, säger Anna-Karin Andersson.

En annan besökare är studenten Jens Reimer. Han läser på det nystartade civilingenjörsprogrammet i mjukvaruteknik (U), något han tycker är otroligt bra så här långt.

Varför gick du hit idag?

- Framförallt för alla coola föreläsare. Det är riktigt häftiga människor här. Och så har jag jobbat med eventet också.

Alla nomineradeEfter tårtan delar Dataföreningen ut pris för bästa examensarbete 2014. Professor Petru Eles, som är enväldig domare, hyllar alla de fem nominerade bidragen, som han tycker är mycket välgjorda. Det är så svårt att utse en vinnare så det slutar med två stycken:

• Klervie Toczé för ett examensarnete i datateknik, utfört på Ericsson. Hon har nu Double Degree* med Université de Technologie de Compiègne.
  • Viktor Löfgren från Informationsteknologi för ett examensarbete utfört på Valtech, Civing. Han har nu Double Degree med Harbin Inst. Technology.

*Det finns möjlighet för D-, IT- och U-teknologer att ta en kinesisk mastersexamen från Harbin Insititute of Technology eller en fransk på Université de Technologie de Compiègne parallellt med sin civilingenjörsexamen från LiU.

Mer om programmen

Civilingenjör i datateknik