Sveriges förenade studentkårer samlas i Linköping

LiU-flagga mot blå himmel

Samma helg som SOF pågår för fullt samlas studentkårer från hela Sverige i Linköping för att delta i Sveriges förenade studentkårers fullmäktige 2017.

- Traditionsenligt får den stad som blivit utsedd till Årets studentstad stå värd för årets SFSFUM, säger Matilda Strömberg, ordförande för Consensus. – Det har varit en hel del förberedelser för oss på Consensus och StuFF, som vi delar värdskapet med. Det praktiska har vår projektledare Joakim Ögren till stora delar tagit hand om, men vi måste sätta oss in i de kommande propositioner och handlingar mötet kommer att kretsa kring.

Vad händer på ett SFS-fullmäktige?

- Förutom att välja ny styrelse till SFS jobbar vi mycket med den så kallade fokusfrågan som löper över tre år, säger Matilda. – Den här perioden är frågan ”Resurser till högskolan”, där vi vill få till en förändring. Utbildningsanslagen minskar hela tiden, vilket minskar undervisningstiden. Problemet är att anslagen baseras på studenternas prestationer i stället för de faktiska kostnaderna, vilket skapar ojämnheter i utbildningskvaliteten. Under fullmäktige kommer vi att jobba med att förtydliga och finslipa på fokusfrågan ytterligare.

Matilda har deltagit på två tidigare SFS-fullmäktige, i Trollhättan och Uppsala. Hon vet vad som krävs för ett bra evenemang.
- Allt praktiskt måste flyta på, alltifrån boende för besökarna till att tekniken inte strular under presentationerna. Ett bra mötesklimat är också viktigt, men det är svårare att påverka. Det brukar i och för sig inte vara något problem, vi jobbar mycket med att skapa inkluderande och demokratiska miljöer, där alla ska känna sig trygga och respekterade.

Det är uppenbart att Matilda ser fram emot evenemanget, trots mycket förberedelser.
- Det är så häftigt att samla 250 personer från hela universitetssverige som brinner för studentfrågor, där alla är intresserade av samma sak. Det kan stundtals bli livliga diskussioner, för även om man är överens i stort kan man ändå ha olika åsikter om tillvägagångssättet.

Fri May 05 08:56:00 CEST 2017

Senast uppdaterad: Fri May 05 12:35:20 CEST 2017