Riktat nätfiske mot LiU – viktig information

The information is available in English. Change language setting using the flag icon (located under Meny when using mobile phone).

Illustration av phishing, en fiskekrok som lyfter upp personlig information ur en dator.Onsdag den 21 februari och fredag 23 februari utsattes LiU för riktat nätfiske med syfte att få tag på LiU-användares inloggningsuppgifter. Vi uppmanar er att vara uppmärksamma och inte klicka på otydliga länkar i mail. I det här fallet såg avsändare ut att vara anställda och studenter vid LiU.

Var misstänksam om du får e-post där du exempelvis uppmanas att klicka på en länk för att ange dina inloggningsuppgifter. Kontrollera gärna att motsvarande information finns på något av våra interna sidor student.liu.se eller liu.se/insidan

De som skickar dessa mail försöker ofta få det att låta riskabelt att inte svara snabbt, eller så försöker de få det att låta som man har något att tjäna på att svara. Det kan exempelvis handla om att din e-post slutar fungera, kontot stängs eller begränsas, en faktura är fel eller att du har ett paket eller en vinst att hämta.

Det är inte ovanligt att sidor som man länkas till i dessa nätfiske-mail ser likadana ut som LiU:s inloggningssidor. LiU:s inloggningssidor finns alltid på domänen liu.se, aldrig någon annanstans.

Vad ska jag göra om jag lämnat ut mina inloggningsuppgifter?

Byt lösenord omgående på account.liu.se och meddela abuse@liu.se.

Frågor?

Kontakta Kundcenter

Tel 013-28 5898 eller helpdesk@student.liu.se

Läs gärna IT-avdelningens guide på forumet Comaround:

Lär dig mer om nätfiske

Meddelandet som skickades ut 21/2 löd:

Uppmärksamhet: LiU E-Användaren

ITHelpDesk Messaging Center

Vi håller för närvarande på att uppdatera vår e-databasen och alla oanvända e-postkonto kommer att tas bort under denna underhåll motion.

Använd länken nedan för att verifiera ditt konto för att undvika avstängning.

[Länk]

Thu Feb 22 16:36:00 CET 2018