Göm menyn

Examen

Examensgruppen utfärdar yrkesexamina, generella examina (högskoleexamen, kandidat-, magister- och masterexamen), forskarexamina samt kursbevis för studenter vid LiU. 

Linköpings universitet utfärdar digitala examens- och kursbevis. Originalet av examensbeviset finns hos universitetet, och en kopia skickas till din e-post i samband med utfärdandet. Beviset är digitalt signerat för att visa att det är ett äkta dokument utfärdat av Linköpings universitet och kan enkelt skickas vidare till exempelvis arbetsgivare. Signeringen visar att examen är en sann och korrekt kopia av originalet. Signeringstjänsten som Linköpings universitet använder är dock tidsbegränsad. Det innebär att även om kopian av examen är giltig, så kommer signeringen bli ogiltig efter en tid. Du kan då höra av dig för att få en ny signering vid behov.

Hur ansöker jag om examen eller kursbevis?

  • Elektroniskt ansökan via Lisam eller
  • Elektronisk ansökan via Ladok eller
  • För kursbevis eller om du inte har möjlighet att göra en elektronisk ansökan kontakta oss via kontaktformuläret

Din ansökan behandlas först när alla slutbetyg och eventuellt examensarbete/projektarbete/uppsats inrapporterats (med titel både på svenska och engelska eller endast engelska). Kontrollera att ditt namn och personnummer stämmer hos LiU eftersom det kommer finnas med på ditt examensbevis. Om du har fått ett svenskt personnummer under din studietid skicka först en begäran om ändring enligt instruktioner instruktioner.

Vårt mål är att handläggningstiden för kompletta ansökningar inte ska överstiga tre månader. Beroende på arbetsbelastning varierar handläggningstiden under året vilket innebär att det under sommaren och början av hösten är en längre handläggningstid.

Vissa grupper är prioriterade enligt beslutet Prioriteringsordning vid utfärdande av examensbevis. Det gäller exempelvis yrkesexamina med legitimationskrav från Socialstyrelsen och Skolverket. Den som vill ansöka om att bli placerad i prioriteringsgrupp 6, dvs övriga studerande som kan styrka särskilda skäl för förtur såsom ansökan om uppehållstillstånd eller vid antagning till fortsatta studier, gör det genom att använda formuläret i Servicewebben.

Examensbeviset utfärdas tvåspråkigt, på svenska och på engelska. Till beviset bifogas ett Diploma Supplement som beskriver utbildningen och dess plats i utbildningssystemet och som underlättar erkännande och tillgodoräknande av en svensk examen vid anställning och fortsatta studier utomlands, men också i Sverige. Dokumentet utfärdas på engelska.

Du kommer att få ditt bevis till den e-postadress som finns i Ladok.

Dela examensbevis

När du har en examen utfärdad vid LiU kan du dela information om din examen med valfri mottagare (t.ex. en arbetsgivare). Delningen görs genom att en kontrollkod hämtas och förmedlas till mottagaren, som med hjälp av koden kan komma åt uppgifter om din examen och dess innehåll. Samma kod kan användas flera gånger och till flera mottagare.

Du delar ditt examensbevis genom att:

  • Logga in i Ladok och gå till ”Examen och bevis”
  • Välj ”Dela bevis”
  • Dela med dig av den hämtade kontrollkoden till valfri mottagare

Kontakt

Kontaktformulär

Telefon: 013-28 10 00

 

Besöksadress

Campus Valla
Studenthuset
Karta

Campus Norrköping
Kåkenhus
Karta


Sidansvarig: examen@liu.se
Senast uppdaterad: 2022-04-20