Göm menyn

Aktuell information

Information med anledning av Corona-viruset

Digitala möten

Vanligtvis träffar ni era studenter 1 tillfälle/veckan/1 timme. Redan nu, ta en diskussion med era studenter kring vilket digitalt verktyg för möten som kan passa er bäst framöver. Teams, Zoom och Facetime är bra verktyg som vi vet att flera av er idag redan använder. Bifogar information hur ni kan ladda ner Teams som LiU student: https://www.student.liu.se/itsupport/microsoft-teams?l=sv

Vill du bli mentor för en medstudent?

Som mentor hjälper du en medstudent på LiU, som på grund av funktionsnedsättning har svårt att planera och strukturera sina studier. Vi är ständigt i behov av nya studentmentorer från samtliga fakulteter och i både Linköping och Norrköping.

Som studentmentor erbjuds du utbildning varje termin och handledning i ditt arbete. Du blir timanställd vid LiU och får 135 kr/h i ersättning samt möjlighet att få ett intyg efter avslutad anställning.

Mentor och medstudent träffas en gång per vecka (1-2 timmar) alternativt efter behov och upprättar en gemensam veckoplan, t.ex. målplanering, checklistor, lägger in påminnelser om uppgifter som ska lämnas in, tentaanmälningar osv. Vid kommande möte har man en uppföljning för att följa upp tidigare planering.
 

Läs mer om hur det är att vara studentmentor:

Informations- och grupprekryteringsträff

För blivande mentorer till studenter med funktionsnedsättning håller vi informations- och rekryteringsträffar.

Under distansläget håller vi dessa träffar via Zoom. Information om Zoom hittar du här: https://insidan.liu.se/it/onlinemoten-och-att-arbeta-pa-distans/zoom?l=sv

 

Tisdag den 26/5 kl. 12:15 anmäl dig här

 

Fyll gärna i denna blankett innan mötet och maila den till Malin Nestor.

 

Skriv även ut detta sekretessbevis innan mötet. Ni går igenom hur det ska fyllas i under mötet, därefter ska det skickas till:

Linköpings universitet

Malin Nestor

Studenthälsan, Studenthuset

581 83  Linköping

Utbildningstillfällen för befintliga och nya mentorer på LiU

- Öka din kunskap kring neuropsykiatriska och psykiska funktionsnedsättningar

Mentorskapet kan underlätta om era studenters funktionsnedsättning blir mer begriplig för er, därför erbjuder vi utbildning/workshop kopplat till er anställning som mentor.

Vi utgår från neuropsykiatriska och psykiska funktionsnedsättningar samt hur dessa kan påverka era studenters vardagliga aktiviteter, där studieförmåga ingår.

Det finns två utbildningstillfälle att välja emellan så välj det tillfälle som passar dig bäst. Se tider och anmälan nedan.

Som mentor får du betalt för dessa timmar och vi på Studenthälsan önskar att du någon gång under året medverkar vid ett utbildningstillfälle.

Handledning

Att stötta en student som har utmaningar med anledning av en funktionsnedsättning är i sig en utmaning som ibland väcker många frågor och funderingar hos er mentorer.

Frågor som:

  • Gör jag egentligen någon skillnad?
  • Kan jag göra på ett annorlunda sätt?
  • Min student har svårt att slutföra upprättade planer - hur kan jag hjälpa till?

Vi erbjuder handledning vid ett tillfälle i månaden för dig som arbetar som mentor för studenter med funktionsnedsättning. Det är max 10 platser/tillfälle och anmälan gör du i länkarna nedan.

Anmäl dig, ta med dig din matlåda så diskuterar vi tillsammans era utmaningar och utvecklingsmöjligheter. Av erfarenhet vet vi på Studenthälsan att det är viktigt att få dela och diskutera sina tankar med andra mentorer. Inte bara för mentorsarbetet, utan också för dig själv, din egen studieteknik och hur du ”coachar” dig själv.

 

För närvarande erbjuder vi handledning via Zoom, information om Zoom hittar du här: https://insidan.liu.se/it/onlinemoten-och-att-arbeta-pa-distans/zoom?l=sv

 

Onsdag den 27/5 kl. 12:15- 13:00, anmäl dig här

Klicka på nedanstående länk för att komma till handledningen.

Join Zoom Meeting
https://liu-se.zoom.us/j/8446202622?pwd=K3ZvTXFzOFA5MWRuSzZkRVJwN1NGQT09

 

Frågor? Kontakta mentorsamordnare Malin Nestor, malin.nestor@liu.se

 

Erbjudande för mentorer - Fokusera med hjälp av mindfulness

 

Att vara mindful är att leva uppmärksamt i nuet. Du får lära dig att se klart på varje situation, att göra mer realistiska bedömningar och medvetna val. Mindfulness är ett verktyg som hjälper dig att hålla fokus, en uppmärksamhetsträning.

Lär dig att bättre hantera din stress och din vardag genom att leva med medveten närvaro. Detta är något vi alla behöver, det är ett verktyg både för dig själv i din vardag och i din mentorsroll.

Passet består av teori och praktiska övningar i mindfulness. Du får betalt med timarvode om du deltar i denna workshop.

Marie Delsander, samtalscoach/mindfulnessinstruktör på Studenthälsan håller i dessa tillfällen.

 

Inget inplanerat tillfälle för närvarande.

 

 

 


Bra att ha för mentorer

Mentorshandboken

Veckoschema för utskrift

Kalender för 2020 för utskrift

 

Ersättning för mentorer och för dig som är anteckningshjälp

Blanketter

Blanketten skickas till resp. koordinator, Studenthuset, Linköpings universitet, 581 83 Linköping eller läggs i våra postfack .

Anmälan av lönekonto

Du anmäler kontonummer genom att gå in på Swedbanks kontoregister:

Anmälan kan ske med eller utan elektronisk legitimation. Det går också att anmäla konto på ett Swedbank- eller Sparbankskontor.


Sidansvarig: asa.lowgren@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-05-25