Göm menyn

Kursspecifika tjänster

Vissa tjänster är tillgängliga bara om du är registrerad på vissa kurser.

SASStudio

SASStudio finns tillgängligt på sas.edu.liu.se, där du kan logga in med ditt vanliga LiU-ID och lösenord omdu är registrerad på kurser som använder SaSStudio.

MariaDB

Vissa kurser kräver tillgång till en MariaDB-databas. För att kunna använda den behöver du vara anmäld på en kurs som behöver den. Det skickas automatiskt ut ett mail med lösenord till alla anmälda. Observera att det inte är det vanliga LiU-lösenordet, utan ett annat som mailats ut. För att ansluta till servern via mysql-klienten kör du:

$ mysql –h mariadb.edu.liu.se -u liuid123 –p

 

Du har enbart tillgång till en databas, den har samma namn som ens LiU-ID. För att använda den kör man i klientsessionen:

mysql>use liuid123

Om du har tagit bort din databas, och inte kan ansluta med MySQL workbench, testa att logga in på en av universitetets Linux-datorer (på Campus, via SSH eller ThinLinc), starta en terminal och kör:

/opt/drs/restore_db.sh

Om du glömt bort sitt lösenord till databasen kan du besöka https://mariadb-password.edu.liu.se/och få ett nytt mailat till sig.

Egen hemsida

En yta för html-sidor (wwwpub) skapas till de studenter som är registerade på en kurs där det ingår som moment. Sidorna är för kursarbete och är inte åtkomliga utanför universitets nätverk.

Linux

I Linux-miljön finns katalogen under /wwwpub/[liuid] , där du skriver in liuid utan klamrar. Ändra inte läsrättigheter och dylikt på denna katalog.

OBS! Om du går till /wwwpub i en filhanterare så kan det hända att din katalog inte syns om katalogen inte har använts nyligen på den datorn. Välj istället att öppna katalogen /wwwpub/[liuid] direkt (i filhanteraren i Linuxdatorsalarna väljer man "Open location" under Go-menyn) eller i terminal med cd /wwwpub/[liuid].

Windows
På Windows-datorerna hittar du katalogen på W:.

Sidorna visas på:

https://php-web.edu.liu.se/~[liuid]/ (ex: https://php-web.edu.liu.se/~kalku123/)

Filen för det innehåll som visas först ska döpas till index.html.

Kontakt och felanmälan

Felanmälan och frågor skickar du till IT-avdelningens kundcenter:

Ordinarie öppettider:

Måndag och torsdag 8:00-18:00

Tisdag, onsdag och fredag 8:00-17:00

 

Hitta lösningar på IT-problem

Med hjälp av våra guider kan du själv hitta instruktioner och svar på vanliga IT-frågor.

 

Användbara länkar


Sidansvarig: studentredaktionen@liu.se
Senast uppdaterad: 2022-04-20