Göm menyn

Microsoft Office-tjänster via Lisam

Skärmklipp från Lisam som visar toppmenyn.

I Lisam: klicka på Appmenyn, den med de nio prickarna uppe till vänster i fönstret.

För att använda onlinevarianten av en tjänst, klicka på någon av de som redan visas eller välj Alla appar för att visa fler.

För att installera det på din dator, klicka på Office 365. Därefter klickar du på Installera Office uppe till höger.

Som student vid LiU har du åtkomst till en mängd tjänster, både specialtjänster som används i vissa utbildningar och Microsofts tjänster online och lokalt installerat på din egen dator. Har du koll på vad du kan ha dem till?

Utöver Microsoft Office hittar du en sammanställning av fler tjänster som du fritt får använda via en licens som LiU tillhandahåller på den här sidan, exempelvis Matlab, Nvivo, Minitab och Stava Rex.

Via Lisam kan du nå Microsofts tjänster online (Office 365) och installera Office-appar till din privata enhet och använda dem under hela din studietid utan kostnad, exempelvis Word, Excel och Power Point.

  • Ladda ner programmen till din dator - se instruktionen under bilden.

Nedan får du koll på fler tjänster du kan ha användning för.

Samarbete och planering

OneNote – organisera dina mötes- och föreläsningsanteckningar digitalt.

Planner
Ett planeringsverktyg som kan hjälpa till att strukturera grupparbetet, uppsatsskrivandet eller dina egna att göra-listor.

Teams
Med hjälp av Teams kan du skapa en grupp att dela filer och starta konversationstrådar med i olika kanaler. Genom att skapa en grupp i Teams kan du även skapa en uppgiftstavla i Planner och tilldela uppgifter till gruppens medlemmar.

Du och andra på LiU som ska ansluta behöver inte skapa någon separat inloggning – du kommer åt allt med ditt LiU ID. Både Planner och Teams finns också som mobilapp.

Enkäter och anmälningsformulär

Forms
En enkät i Microsoft Forms är enkel att skapa och svara på. Enkäten fungerar att svara på i mobilformat och du får sammanställningen samlad på ett överskådligt sätt. Det är möjligt att göra förgreningar i enkäten så att de som svarar kan hoppa över frågor som inte behöver besvaras.

Du kan även dela formuläret och dess svar med andra på LiU. Även här är du inloggad på ditt LiU-konto, där allt sparas och kan delas med andra som har LiU-ID.

Behöver du göra mer avancerade enkäter finns även Survey and Report i MinIT.

Spara och dela dina filer

OneDrive
Under hela studietiden kan du använda dig av OneDrive för att spara dina filer. Genom att ha filer i en molntjänst kan du enkelt samarbeta i samma dokument utan att behöva skapa olika versioner av dokumentet i t.ex. Word och Excel genom att ge behörighet till andra med LiU-ID.

Fler användbara tjänster

Outlook – åtkomst till din LiU-mail.
To-Do – enkel att-göra-lista för ordning och reda.
Sway – skapa interaktiva presentationer.
Minecraft education edition  variant av Minecraft som kan användas i utbildningssyfte.

Uppläsning av text inbyggt

Flera av Microsofts programvaror (bl.a. Word, OneNote och Teams) har inbyggd funktionalitet för att läsa upp text. Gränssnitten skiljer sig åt mellan programvaror, men välj ett av dessa tillvägagångssätt:
Alternativ 1: i menyn: välj Visa och sedan Utbildningsverktyg. Där finns funktion för att läsa upp text, men även att ändra färg på sidan, ändra kolumnbredd och att öka textavstånd.
Alternativ 2: i menyn: välj View och sedan Immersive reader.

Kontakt och felanmälan

Felanmälan och frågor skickar du till IT-avdelningens kundcenter:

Ordinarie öppettider:

Måndag och torsdag 8:00-18:00

Tisdag, onsdag och fredag 8:00-17:00

 

Hitta lösningar på IT-problem

Med hjälp av våra guider kan du själv hitta instruktioner och svar på vanliga IT-frågor.

 

Användbara länkar


Sidansvarig: studentredaktionen@liu.se
Senast uppdaterad: 2022-04-20