LiU-student deltar med film på Cannes-festivalen

Bild på Louise BergLouise Berg, samhällsintresserad student som läser Kultur, samhälle och mediegestaltning (KSM) i Norrköping, har producerat en film som i dagarna visas på filmfestivalen i Cannes.

Filmen heter ”Eddie” och handlar om en man i 40-årsåldern och hans 11-årige son.

- Man får följa deras relation. Det finns mycket kärlek mellan dem, men filmen visar också vad ansvarslöshet från vuxenvärlden kan leda till, säger Louise Berg.

Filmen belyser frågor som kärlek, vårdslöshet och rädslan att förlora dem man älskar.

- Tanken är att den ska få människor att tänka efter. Det finns många problem i samhället och det är viktigt att belysa sådana frågor. Och folk blir berörda. Vi har visat den på andra filmfestivaler och den har skapat många diskussioner, oavsett om man gillar vad man ser eller inte.

”Eddie” är regisserad av reklamfilmaren Sebastian Lindblad och producerad av Louise Berg. Det är en 28 minuter lång spelfilm som kommer att visas i det som kallas ”short film corner”, en mötesplats för filmare, producenter och filmfestivaldeltagare. Filmen kommer inte att vara med och tävla om några priser i Cannes eftersom den inte kan ingå i kategorin kortfilmer där filmerna får vara max 15 minuter långa.

- Men de tyckte att den var så bra att de ändå ville visa den.

”Eddie” har redan prisats och väckt uppmärksamhet på andra håll, däribland på festivaler i New York och Hollywood. Även SVT har nappat och kommer att sända filmen den 23 augusti.

- Det är vi väldigt glada för.

Filmen har kommit till i samarbete med Eastwood, ett projekt som ska gynna talangfulla filmare. Eastwood är ett samarbete mellan Norrköpings kommun och regionförbundet Östsam.

- Jag hoppas kunna fortsätta jobba som filmproducent. Att arbeta med film är komplicerat, man har ständiga problem att lösa, inget är förutbestämt och det händer sakar hela tiden. Sen, när man väl lyckats få fram en slutprodukt så känns det helt fantastiskt, säger Louise Berg.

Snart är det dags för nästa film att lanseras. Denna gång barnfilmen ”Hela havet stormar” där Louise Berg varit producent.

- Den ska vi också skicka till en massa filmfestivaler. Vi får se hur det går med den.

Cannefestivalen pågår i elva dagar med start den 11 maj.

- Det blir spännande att åka dit, Cannes är en så mytomspunnen festival. Att bara vara där och kanske dessutom få se kändisar som man bara sett på film blir ju hur roligt som helst.

Eva Bergstedt 2011-05-11

Senast uppdaterad: 2011-06-01