Konstutställning i Universitetsparken

Konst.

För femte gången har Akademiska Hus bjudit in studenter från landets samtliga konsthögskolor för att utsmycka Universitetsparken. Konstutställningen ”Permanens” invigdes i fredags.
Nio nya spännande verk gör nu de 17 tidigare verken sällskap bland gräs, träd och dammar.
Om några veckor avgörs vem av konstnärerna som får ett stipendium på 50 000 kronor av Akademiska Hus.

En av de unga konstnärerna som bidragit med en skulptur är Carl Fredrik Hellström, som studerar sista året på Konstfack.
– Det kändes väldigt roligt att bli tillfrågad om jag ville vara med. Det är första gången något av mina verk blir offentligt på det här sättet.
Carl Fredrik Hellström har skapat ett träd, Arbor Vitae. Trädet ingår i en berättelse om en man som heter Max Ros som Carl Fredrik jobbar med. När Max är ute och går i skogen förs han plötsligt via en märklig planta till en magisk plats, den Inre-Skogen. Där möter han Arbor Viate, livets träd, som ger honom en viktig uppgift – att återställa den ekologiska balansen. För trots att trädet är väldigt mäktigt så har människan åstadkommit för stora skador på naturen för att trädet ska klara av att hantera det på egen hand.
Konst.– Max blir fortsättningsvis trädets språkrör, och jag i min tur är på sätt och vis både trädets och Max språkrör, säger Carl Fredrik.
Betongskulpturen föreställer skalet av Arbor Viate, och vid dess fötter växer murgröna och vildvin. Tanken är att det så småningom ska omgärda stammen och skapa nytt liv.
– Det finns flera symboler invävda i skulpturen, symboler för liv, såsom de sju armarna, och äppelformen, säger Carl Fredrik.

Skolorna väljer själva två elever var som de tror passar för uppdraget att ta fram verk till Universitetsparken. Efter utställningen brukar Akademiska Hus varje år köpa loss ett antal och låta dem bli till permanenta verk.
– Här är snart som Wanås (berömd skulpturpark i Skåne), säger Bengt Erlandsson, före detta regiondirektör på Akademiska Hus Öst .
– Vi köper de skulpturer som känns rätt i parken och som vi tror håller över en längre tid. Jag är väldigt förtjust i många av dem.
Bengt Erlandsson har under 15 år hållit i taktpinnen vad gäller konstutsmyckningen i Universitetsparken Vartannat år hålls ”Permanens”, och vartannat år köpts ett verk in av en etablerad konstnär.

Konst.

Förra året tillfrågades den berlinbaserade konstnären Tilda Lovell, men eftersom frosten kom tidigt förra året hann inte hennes ”Fauna” placeras ut. Så Tilda Lovells verk avtäcktes även det i samband med årets utställning.
– Jag har gjort en tvåbent hund i brons som tittar på en stubbe. Han har en golvmopp till svans och hunden ser ut att vara gjord av samma bark som stubben, berättar Tilda Lovell.
Vad verket symboliserar lämnar hon helst upp till betraktaren.
– Men jag kan väl säga att hunden ur en aspekt tittar på sig själv. Meningen är att betraktaren ska sätta sig på stubben, hon får då hunden i ögonhöjd och de tittar på varandra. Stubben har tydliga årsringar som vilket blir som en betraktelse över livet och döden, säger Tilda Lovell.

Bengt Erlandsson.

Bengt Erlandsson är väldigt nöjd med årets verk, även om ett visst vemod vilar över årets tillställning för hans del – eftersom det är hans sista år som regionchef.
– Jag hoppas dock att traditionerna ska fortsätta och att Universitetsparken ska fortsätta att vara en konstupplevelse.

Puffbild: Många ville ta på Kristina Lindbergs skulptur "Unwilling scupture".

Bild ett: Helena Piippo Larssons skulptur "Utsmyckning" är ett smycke för trädet, ett jättehalsband av discokulor.

Bild två: "Arbor Vitae och konstnären Carl Fredrik Hellström.

Bild tre: "Fauna" och konstnären Tilda Lovell.

Bild fyra: Bengt Erlandsson, före detta regiondirektör på Akademiska Hus Öst.

Sofia Ström Bernad 2011-09-23

Senast uppdaterad: 2011-10-04