Osanna sanningar på Bokens dag

Det kommer att surra av faktoider i Key-huset på Campus Valla när studenterna arrangerar Bokens dag den 17 november

En trave gamla böckerBakom arrangemanget står SeKel, studenternas sektion för kultur och humaniora.
Under eftermiddagen blir det bokmarknad i Key-husets foajé och en våning upp blir det författarföreläsningar på temat faktoider.

Först ut är författaren Peter Olausson som ägnat sig åt faktoider (förställningar vi håller för sanna men som är falska) sedan 2003. Han är aktuell med boken Tredje rikets myter och föreläser i KY32 klockan 13.00.

Därefter kommer temaprofessorn Martin Kylhammar att tala på samma ämne klockan 15.00. Han har sedan länge ägnat sig åt faktoider, bland annat har han intresserat sig för biografiska sådana, alltså personhistoriens försanthållna felaktigheter.
Martin Kylhammar var också den som först lanserade ordet i Sverige, i tidskriften Dagens Forskning 2002.

Gunilla Pravitz

2011-11-15