CoderDojo får barn att upptäcka programmering

coderdojo

MT-studenten Marcus Nygren har tillsammans med flera andra LiU-studenter startat upp ”CoderDojo” i Norrköping, en träningsplats för barn som vill lära sig programmera. Smygpremiären blev lyckad och nu fortsätter ”Dojon” varannan vecka.

CoderDojo’s, eller ”träningsplatser för kod” om man översätter det från kampsportsspråk, finns i 39 länder världen över. Konceptet går ut på att coacher hjälper barn i åldern 7-17 år att programmera under planerade träffar, helt gratis och frivilligt. Tack vare Medieteknik-studenten Marcus Nygren finns det en CoderDojo nu även i Norrköping.

marcus- När jag jobbade på Spotify hamnade jag spontant på en CoderDojo som höll till i lokalerna där. Och det var sjukt roligt, det var som en kick! Så jag delade med mig av konceptet på Facebook och Twitter och fick väldigt bra respons bland många Norrköpingsbor. Studenter hörde av sig som ville bli coacher, och Visualiseringscenter C hörde av sig och var intresserade. Och sedan bara rullade det på, säger Marcus Nygren.

Inför första träffen, som var lite av en smygpremiär, gjordes inte någon större marknadsföringsinsats. Marcus och de 7 coacherna pratade med folk de kände och delade information i sociala medier. När de hade fått in fyra anmälda barn visste de att det i alla fall skulle bli av. Två dagar innan kom hälften av alla anmälningar in, och det blev fullsatt. Enligt Marcus överträffade träffen alla förväntningar:

- Det var jättekul att se hur snabbt barnen kom igång med programmerandet. Vi gav bara en snabb introduktion och gav ut ett antal länkar beroende på om de ville testa hemsideprogrammering eller spelprogrammering, och sedan släppte vi de fria. Och de kom igång efter bara några minuter. Både vi coacher, barnen och de föräldrar som var med tyckte det var fantastiskt kul.

CoderdojoEfter första tillfället kom de tillsammans med barnen och föräldrarna fram till att fortsätta träffarna varannan vecka, och så fick det bli. Den officiella premiären hålls den 29 mars på Visualiseringscenter, och nästan alla platser är redan tagna.

- Det här får växa organiskt. Om coacher till exempel vill ut i skolor och hjälpa barn med programmering försöker vi lösa det, likaså om vi behöver en större lokal framöver. Men basen får bli den här träffen varannan vecka, så får vi se vad som händer. Vi gör det här för att vi vill att barn ska upptäcka kod. Och dröm stort, börja smått är ett bra motto, säger Marcus Nygren.

Om du som student är intresserad av att vara med som coach, är du välkommen att höra av dig till Marcus Nygren på marcus@marcusnygren.se Du behöver inte vara expert på programmering men bör tycka att det är kul att lära ut. På coderdojonkpg.se går det att läsa mer om CoderDojo Norrköping och se datum för kommande träffar.

Foto: Johan Holmlund & Marcus Nygren

Jenny Widén 2014-03-13