Nyfiken på CERN och Higgs-partikeln?

Torsdagen den 24 september kommer en CERN-delegation till LiU. Då finns det möjlighet att gå på en utställning i Zenit och lyssna till föredrag om CERN och Higgspartikeln.

HiggsfieldUtställningen i Zenit är öppen hela dagen. Där visas en dimmkammare, en gnistkammare som visar komisk strålning, en skärm med olika CERN-program och en legomodell av ATLAS. Där kommer att finnas ett e/m – rör, kring vilket vi diskuterar acceleration och avböjning i magnetfält och detektion av partiklar. Planscher med information om CERN, informationsbroschyrer, och olika detektordelar kommer också finnas på plats.

Program

Torsdagen den 24:e september i Fysikhuset, hus Zenit, Campus Valla. Föredragen hålls i sal Planck vid huvudingången till Fysikhuset.

• 10:00 Utställningen öppnar
  • 12:15 – 13:00 Arbeta på CERN.

Vetenskapsrådet har ett program för att erbjuda några svenska studenter att utföra examensarbeten på CERN. LiU-alumnen (Y85) Hans Danielsson som är verksam på CERN kommer att informera om detta program och om hur det är att jobba och göra examensarbetet på CERN. Notera att detta inte enbart är för studenter inom fysikområdet. Många arbetar med programmering, IT, elektronik, teknik och mekanik. Vill du ha en macka+dryck vid mötet, skicka ett bindande svar till Martin Magnuson senast 18/9 (EF- nämnden bjuder).

• 15:15 – 16:30 Vad händer på CERN efter upptäckten av Higgs?
  • 18:00 – 18:30 Upptäckter på CERN, igår, idag och imorgon, Barbro Åsman
  • 18:35 – 19:05 Uppfinningar på CERN, Richard Brenner

Hitta till sal Planck i Fysikhuset, hus Zenit.

Mer om Higgs (Nobelprisets hemsida)

Foto Dominguez, Daniel, CERN

2015-09-11