Ännu roligare studentliv med lagom drickande

Studentkåren StuFF har blivit antagna till ett nationellt projekt, Bästa festen, som är ett initiativ för att skapa en smartare alkoholkultur i studentlivet.

Projektet har varit igång sedan i våras. Nio kårer och nationer från universitet runt om i Sverige var med från början och nu är det ytterligare 14 som ska medverka. En av dem är StuFF - studentkåren för utbildningsvetenskap och Filosofisk fakultet vid Linköpings universitet.

- Det handlar inte om att utesluta alkohol, vi är inte en nykterhetsorganisation, utan att alkohol kan vara en del av aktiviteter, men inte stå i centrum för dem. Alla ska vara inkluderade och ha roligt, även de som inte dricker, säger Martina Johansson som är kårordförande i StuFF.

Bakom Bästa festen står SFS, Sveriges förenade studentkårer, och företaget IQ, som är ett fristående dotterbolag till Systembolaget AB, och det genomförs med stöd från Arvsfonden. Tanken är att studentkårerna och nationerna som medverkar ska arbeta med att kartlägga alkoholkulturen på sitt universitet och hitta nya metoder för att göra studentarrangemang och fester alkoholsmarta.

Martina Johansson är entusiastisk över att de har blivit antagna till att vara med. Hon hoppas på tips från SFS om vad man kan göra och att ta del kunskaper och goda resultat från de som redan varit med ett tag.

- Det dricks mycket i studentvärlden, och det kan ge problem, nu eller senare i livet. Vi jobbar redan nu med frågan och har till exempel alkoholfria dagar under mottagningen av nya studenter. Det här projektet ser vi som en möjlighet att lära av andra och tänka nytt. I november åker vi på konferens för att träffa de andra. Sedan får vi anpassa det vi fått med oss till vår verksamhet. Vårt syfte är att berika studentlivet här, att göra det ännu roligare, för fler.

Text Annika Johansson, foto David Einar Nygren

Bästa festen