Studenter tävlade i idéer

I veckan som gick (21 – 24 september) avgjordes NEST 48 som är en entreprenörskapstävling för alla studenter på Linköpings universitet som anordnas av InnovationskontorEtt.

DrakeLagen bestod av tre studenter som fick 48 timmar på sig att tillsammans lösa ett verkligt problem. I år var temat "hållbar mat". Det var 33 stycken som deltog. Först fick de göra ett personlighetstest, sedan parades de ihop med två andra studenter.

- Vi försökte göra grupper med så olika personlighetstyper som möjligt, berättar Oscar Jönsson från InnovationskontorEtt. Det märktes att de kom igång snabbt och fick en förståelse för varandras olikheter.

Studentföreningen Psykologisation - studenter från psykologprogrammet, höll en workshop om grupprocesser. Juristgruppen, som är en förening vars medlemmar är studenter från de högre årskurserna på de affärsjuridiska programmen, gav råd och tips kring lagliga aspekter på studenternas idéer.

Juryn bestod av ”drakarna” - de erfarna entreprenörerna Josefin Strömberg, vd för Qvicket AB, Martin Källström, vd för Narrative AB, Katarina Walter, vd för Antrop AB och Amer Ali, vd för Graphensic AB. Deltagarna hamnade i deras klor i draknästet där de fick presentera sin idé.

DrakarnaDrakarnas motivering till det vinnande bidraget är: ”För en innovativ lösning på ett vardagsproblem många funderat över. Som presenterat en fullt genomförbar lösning med både en realistisk uppstart och stor framtida potential. De har dessutom tydligt visat resultatet av ett strukturerat arbete genom både skärmpresentation och bra pitch.”

Det vinnande lagets, FridgeApp, idé handlade om att man ska kunna se via en app vad som finns hemma i kylskåpet när man är i affären och på så vis undvika att handla hem sådant som redan finns hemma för att minska matsvinnet.

- Jag tror det är fullt möjligt att genomföra, och drakarna gjorde också den bedömningen, berättar Emanuel Jansson som är en av medlemmarna i vinnarlaget. Vi var en bra matchning i laget; jag som läser nationalekonomi, Emil Krutmeijer läser civilingenjörsprogrammet i design och produktutveckling och Joakim Nilsson läser datateknik, så vi täckte upp alla områden.

VinnarnaEmanuel Jansson ställde upp i tävlingen för att han såg möjligheten att testa på entreprenörskap och såg det som en chans att lära känna nya vänner.

- Och så är jag en tävlingsmänniska också. Det har varit väldigt lärorikt. Påfrestande också, att arbeta tillsammans dygnet runt. Skolarbetet fick läggas åt sidan. Men jättekul! Jag vill verkligen rekommendera andra att vara med. Det är jättebra att få testa på trycket det innebär att presentera sin idé för andra och tiden man måste lägga ner som entreprenör. Sedan lär man känna folk och får ett bra kontaktnät. Vi i laget ska träffas igen, alla är väldigt sugna på entreprenörskap.

Men man behöver inte ställa upp i en tävling för att få hjälp av InnovationskontorEtt, poängterar Oscar Jönsson.

- Vi har tävlingen för att uppmärksamma att man som student kan komma till oss med sina tankar och funderingar om man har en affärsidé. Vi kan hjälpa till med vidareutveckling av en idé eller matcha den med andra projekt och uppdrag. Vi en del av LiU och vår rådgivning är kostnadsfri.

Publikens favorit blev teamet Bäst för(e) miljön som består av Lisa Björklund, Maurits Gerhard och Fredrik Kronström.

Text Annika Johansson foto Jenny Wallhoff

InnovationskontorEtt