Handgjorda klappar på julmarknad

Nu har den traditionsenliga julmarknaden med alster gjorda av studenter från Slöjd, hantverk och formgivning dragit igång. En hel del hugade spekulanter kom dit redan vid öppningsdags.

- Det gäller att vara först så men kan haffa gobitarna, säger en av de första på plats, och en doftande lavendelpåse byter snart ägare.

Det är studenter från alla tre årskurserna som har gjort sakerna på marknaden, berättar Julia Gottschalk som säljer vackra tavlor och posters som hon har gjort.

- Det är ett bra sätt för oss studenter att få in lite slantar. Vi har också en insamling till Musikhjälpen. En del har tillverkat sakerna som en del i en kurs, andra har gjort dem vid sidan av kurserna. Men mycket är gjort i tekniker vi lärt oss i programmet.

Här finns keramikvaser, personliga smycken, lenslipade träfat och mycket annat vackert och användbart. Det är konst och hantverk av många olika material som trä, keramik, tyg och metall. Även gamla aluminiumburkar har fått nytt liv i Ying-sin Tsuis händer. Hon berättar att hon har återbrukstänk i sitt skapande. Hon har gjort ljuslyktor av burkarna och armband med pärlor gjorda av tapetprover från utgångna tapetkataloger.

Marknaden finns att besöka under dagtid i Key-huset till och med 4 december. Sedan flyttar den in till Hemslöjden i centrala Linköping och tillbringar en dag där (5 december).

Programmet Slöjd, hantverk och formgivning

Sektionen för Slöjd, Hantverk & Formgivning