Engagerad bibliotekarie och inspirerande student får AF-priset

Anneli Friberg,  som är förstebibliotekarie på Universitetsbiblioteket och Fredrik Löfgren, student på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik och elektroteknik blev årets mottagare av priset på 5000kr som delas ut av Akademiska föreningen vid Linköpings universitet.

AF-priset är till för att uppmärksamma och uppmuntra personer som är engagerade i universitetet och har gjort personliga insatser för universitetet. Hittills har 36 personer, lärare, forskare, studenter och administratörer, varit prismottagare utifrån motiveringen att de ”genom eget arbetet på ett förtjänstfullt sätt bidragit till för Linköpings universitet värdefull verksamhet, utveckling eller förnyelse”.

Hur känns det Anneli Friberg?

- Jätteroligt, såklart! Men också overkligt. Jag ska erkänna att jag inte ens visste att priset fanns.

Så då är det inte du som nominerat dig själv?
- Haha, nej. Men jag råkar veta att i alla fall en kollega på biblioteket nominerat mig, men det kanske är fler.

Bild: Anneli Friberg. Foto:Kristina MårtenssonAnneli Friberg är förstebibliotekarie och funktionsansvarig för kundmötet på biblioteket. Det här arbetet har tagit henne vidare så att hon nu också arbetar med frågor som inte är biblioteksspecifika men där användaren är i fokus, framför allt studentnära frågor. Sedan i september delar hon sin tid mellan universitetsförvaltningen och biblioteket och fungerar som stöd för bland annat SU och Campus LiU 2015-projektet för att användarupplevelsen inte ska tappas bort.

- Jag tror att det är för det här arbetet som jag får priset.

Vad ska du göra med pengarna?
- Ingen aning! Häromdagen trodde jag att jag skulle behöva rotfylla en tand. Men tandvärken har gått över och jag tror jag ska använda pengarna till något roligare!

Fredrik LöfgrenÄven för Fredrik Löfgren kom priset som en glad överraskning.

- Det är alltid kul att bli uppmärksammad för det jag gör.

För ett år sedan, lite drygt, vann han tävlingen Genikampen. Efter det var det många som drog i honom och det blev fullt upp med diverse projekt. Mycket har uppmärksammats i media.

Vad gör du just nu?

- Jag pluggar, men jag gör mycket annat också så jag tar ett extra år för att hinna med studierna. Jag gör mycket på skolan, jobbar där och undervisar i robotik och i programmering. Vi håller också på och förbereder för att eventuellt vara med i fotbolls-VM i Tyskland också.

Han förtydligar att det inte är han själv som står på planen utan det är robotar som är idrottarna.

Vad ska du göra med pengarna?

- Jag ska nog köpa robotdelar och saker att göra nya uppfinningar och häftiga prylar med.

Vad tycker du själv är den största insats du har gjort för LiU?

- Jag brinner för att väcka intresse för teknik och naturvetenskap och har jobbat mycket för det, genom att till exempel hålla kvällskurser för barn och försöker att vara en bra  förebild.

Motiveringen till beslutet:
Anneli står i sin verksamhet för ett strategiskt helhetstänkande utöver det vanliga. Hennes förmåga att sätta användaren i fokus med en aldrig sinande entusiasm kommer inte bara Universitetsbiblioteket till del utan uppskattas också brett inom universitetet. Anneli bidrar på detta sätt med att skapa ett mervärde för hela universitetet.

Fredrik är kunnig och generös med sin kunskap och är en bra representant för LiU och dess studenter. Med aldrig sinande entusiasm engagerar hans sig i tävlingar och projekt och är mycket duktig på att nå ut i mediebruset.  Genom sitt engagemang i bland annat CoderDojo (där barn får lära sig att koda) har han inspirerat mängder med unga människor att engagera sig i robotar och teknik.

Läs mer om AF-priset

Text Elisabet Wahrby/Annika Johansson