Ny KBT-behandling mot ensamhet

Ofrivillig ensamhet är ett växande samhällsproblem som sträcker sig över alla åldrar och idag saknas etablerad behandling och hjälp. Nu startar ett nytt behandlingsprojekt vid Linköpings universitet där personer med problematisk ensamhet kan söka hjälp via en internetbehandling.

– Det är dags att belysa ensamhet som problemområde. Det är ett stort problem som har en kraftigt negativ påverkan för många människor. Med den här studien hoppas vi kunna få insikt i hur detta kan avhjälpas med hjälp av psykologisk behandling, säger LiU-professorn Gerhard Andersson som ansvarar för projektet.

Behandlingen är kostnadsfri och baserad på kognitiv beteendeterapi (KBT) där deltagarna har en kontinuerlig kontakt via internet med sin behandlare. Det enda som krävs är att man har tillgång till en dator, sedan kan man genomgå behandlingen i sin hemmiljö.

Projektet riktar sig till personer som är 18 år eller äldre och upplever sig lida till följd av sin ensamhet. Behandlingen är gratis och pågår under 8 veckor. Inga resor krävs.

För vidare information och intresseanmälan gå in på: https://www.iterapi.se/sites/solus eller www.studie.nu

Ansvarig forskare:

Professor Gerhard Andersson gerhard.andersson@liu.se telefon: 0709-465257