Film- och diskussionskvällar med RFSU LiU

”Oj!” Så har många reagerat när de sett RFSU LiU:s affisch med BDSM-tema. Filmvisningar med efterföljande diskussionskvällar på Elsas Hus hör till studentföreningens nya aktiviteter.

Hand som håller i godis märkt med "ligga med LiU"Föreningen RFSU LiU har tidigare främst blivit inbjuden på evenemang av festerier som velat att de ska komma och dela ut kondomer, men de har också visat upp sig på bland annat Kalasmottagningen där de även i år önskar komma i kontakt med nya medlemmar. Nu, när RFSU LiU blivit en godkänd studentförening, kan de hålla i egna arrangemang. Nyligen hölls en filmvisning med efterföljande diskussion på kulturhuset Elsas Hus i Linköping.

Hur kom ni på idén med det nya konceptet filmvisningar på Elsas Hus?
– Vi kände att vi inte kan låta en så pass populär film som Fifty Shades of Grey gå obemärkt förbi. Vi vill skapa diskussion, säger studenten Emilia Nilsson som studerar datavetenskap och är ordförande i RFSU LiU.

Hon menar att många blivit upprörda för att de trott att det är universitetet som ligger bakom visningen av den kontroversiella filmen och att de inte förstått att RFSU LiU är en fristående organisation som drivs av studenter.

– Många har reagerat med ”oj” när de sett ordet ”BDSM-tema” på affischen, och även om Fifty Shades of Grey kanske inte ger en regelrätt bild av BDSM så ger den en bild som fått allmänheten att reagera. Målet med våra träffar är att vi ska kunna prata om reaktionerna och upplysa, säger Emilia Nilsson.

Besökarna på den första filmvisningen var få, vilket kan bero på att informationen gick ut ganska kort inpå – eller så handlar det om blygsel. Under den efterföljande diskussionskvällen med inbjudna representanter från BDSMF-gruppen i Göteborg talar nämligen Elin You Andersson bland annat om det tabu som BDSMF fortfarande omgärdas av. Så sent som vid årsskiftet 2008/2009 tog Socialstyrelsen bort sjukdomsstämpeln på dessa sexuella beteenden och preferenser.

– Folk kan än i dag tycka att man är olämplig att jobba inom särskilt skola och vård eller dra upp BDSMF-utövande som en fuling i en vårdnadstvist, och det vill vi ändra på, säger Elin You Andersson från BDSMF-gruppen i Göteborg.

Vid kvällens slut frågar sjuksköterskestudenten Amanda Hultgren från RFSU LiU:s styrelse vad besökarna tyckt om konceptet diskussionskväll och vad de vill ha mer av.  Medlemmarna har stor möjlighet att påverka de fortsatta träffarnas innehåll och komma med egna idéer om vad föreningen ska anordna.

– Jag visste inte så mycket alls om BDSM, så jag kom hit för att lära mig mer, säger en nöjd besökare.

– Jag skulle gärna lära mig mer om asexualitet, säger en annan.

RFSU LiU tar med sig responsen till planerandet av kommande aktiviteter. Fler filmvisningar ska det i alla fall bli, med diskussioner om både maskulinitet, HBTQ och HIV.

Vad ska ni visa för filmer framöver?

Boyhood, Brokeback Mountain, Torka aldrig tårar utan handskar och Burlesque, redogör ordförande Emilia Nilsson.

Datumen är inte bestämda än, men kommer att skrivas ut på RFSU LiU:s Facebooksida. Målgruppen för RFSU LiU är studenter och unga vuxna, men Elsas Hus är öppet för alla och riktar sig främst till personer mellan 15–25 år.

Text Melinda Reyes Hiltunen, studentreporter

Foto Marlén Karlsson, studentreporter

RFSU LiU:s logga

Ligga med LiU

RFSU LiU

Ordförklaring

BDSMF står för BDSM och fetischism. BDSM är ett samlingsbegrepp och står för bondage/disciplin, dominans/submission (underkastelse) och sadomasochism.

Källa: RFSU

2016-03-01