Genusfotografen besökte LiU

Genustänk och normkritisk bildanalys i fokus när Genusfotografen höll föreläsning på LiU i veckan.

Tomas GunnarssonTomas Gunnarsson är journalist, fotograf och genusvetare samt driver bloggen Genusfotografen.

Att det var en populär tillställning rådde det ingen tvekan om, Key-husets huvudsal var under kvällen fullsatt.

Under föreläsningen berättade hen hur idéer om kön återskapas i bilder och hur bilder i media ofta upprätthåller stereotypa könsroller.

- Bilder på kvinnor är ofta tagna ovanifrån vilket gör att de ser små och gulliga ut. Män däremot fotograferas lite underifrån och med mördarblick så att de ser stora och mäktiga ut, förklarade Tomas Gunnarsson.

Tomas GunnarssonTrots ämnets allvar så var det vid ett flertal tillfällen Tomas Gunnarssons presentation lockade till skratt. Till exempel visades bilder som läsare skickat in till ett inlägg om en sportfisketidning som använde sig av bilder på nakna kvinnor poserande med fiskar, så kallat fiskporr.

På bloggen Genusfotografen skriver Tomas Gunnarsson om genustänk i bilder och analyserar ofta reklambilder som läsare skickar in.

- Ett knep är att byta kön, genderswappa, på personen i bilden för att se hur bilden uppfattas då. Detta kan få en ganska komisk effekt och får en att tänka efter.

Föreläsningen arrangerades av Forum för genusvetenskap och jämställdhet, Strategigruppen för Lika Villkor samt Konstvetenskap och visuell kommunikation och var öppen även för allmänheten.

Text och bild: Marlén Karlsson, studentreporter

Bloggen Genusfotografen