Studenter tjänar pengar på sin utbildning

Det är viktigt att få nytta av sin utbildning och samtidigt tjäna pengar. Det kan många studenter på Linköpings universitet skriva under på. Men att få den möjligheten redan under studietiden vore en dröm för många. Detta jobbar Mark Goria med som är projektledare för Internship Program.

Mark GoriaInternship Program startade för tre år sedan för att ge studenter som läser Industriell ekonomi möjlighet att under sommaren arbeta på företag som efterfrågar deras kompetens. Mark Goria konstaterar att studenterna varit nöjda över att ha fått användning för sitt kunnande.

- Samtidigt borde den möjligheten finnas för studenter på andra program, säger Mark Goria.

Vad är Internship Program för något?

- Internship Program anordnas av IL-nämnden som är ansvarig för Industriell ekonomi. Det är ett väldigt enkelt koncept som bygger på att man vänder sig till små och medelstora företag inom regionen som har ett behov av att lösa ett problem eller något annat uppdrag inom exempelvis marknadsföring, programmering eller strategi. Därefter matchar vi studenterna med utgångspunkt i deras kunskaper och erfarenheter, med företagen, säger Mark Goria.

Innebär det att studenten måste vara i slutet på sin utbildning för att vara aktuell?

- Alla är välkomna att söka, men vi kvalitetssäkrar så att studenten har tillräcklig kunskap för att genomföra uppdraget. Men det hindrar inte en student som läser första eller andra året, att söka och bli antagen, säger Mark Goria.

Det här låter som en fantastisk idé. Vad innebär jobbet för dig?

- För mig personligen är jobbet väldigt utvecklande och utmanande. Jag utvecklas inom flera olika områden. Jag arbetar med allt ifrån att ta kontakt med företag och att designa flyers, till mer strategiska uppgifter som hur arbetet med målgruppen ska utformas, säger Mark Goria.

Hur kan andra program använda sig av Internship Programs koncept?

- Flera civilingenjörsutbildningar kan ta efter konceptet rakt av. Samtidigt är det viktigt att vi då inte konkurrerar ut varandra utan arbetar tillsammans, gärna centralt för att slippa dubbelarbete. Men det här konceptet fungerar generellt, oberoende vilket program det handlar om. Även icketekniska utbildningar, som till exempel ekonomiutbildningar eller lärarutbildningar, har studenter som kan bidra. Om något program har intresse av att starta upp ett eget Internship Program, så ställer jag gärna upp med tips och råd om behovet finns.

Stefanie Möllberg läser sin sista termin på Industriell ekonomi och fick genom Internship Program jobb på Sectra Communications AB, under sommaren 2015.

Vad jobbade du med på Sectra Communications?

- Jag gjorde en omfattande internationell marknadsanalys för en ny produkt, för att se vilket behov det fanns för en säker kommunikationslösning, säger Stefanie Möllberg.

Att Stefanie Möllberg deltog i Internship Program ledde till att hon efter sommaren fick extrajobb på Sectra Communications AB, dessutom skrev hon sitt exjobb på företaget. Hon konstaterar att det har varit en bra erfarenhet.

- Sectra är ett företag många tycker är intressant eftersom de håller på med tekniskt avancerade saker. Att ha varit där ser jag som en merit. Plus att jobbet var kopplat till det jag pluggade, säger Stefanie Möllberg.

Text och foto Erik Rylén, studentreporter

2016-06-09