Nya liu.se – enklare – sökdriven – med den externa besökaren i fokus

När du på onsdag skriver in www.liu.se i webbläsaren kommer resultatet se helt annorlunda ut. För det är då vi växlar över till den nya, externa LiU-webben. Du som student påverkas däremot inte nämnvärt.

Den 15 februari är en milstolpe i LiU:s historia. Då är resan från en 20 år gammal webbplats med över tre miljoner sidor över, och vi har nått målet med en slimmad, modern webb, anpassad för våra besökare.

Lansering av nya liu.se - förhandsvisning på en Ipad

- En modern webbplats är till för att serva besökaren och ge så bra förutsättningar som möjligt att lätt och snabbt hitta den information man söker, säger Mariethe Larsson, kommunikationsdirektör som tillsammans med IT-direktör Joakim Nejdeby varit huvudansvarig för arbetet med att ta fram LiU:s nya externa webbplats.

En positiv effekt som blivit en konsekvens av webbprojektet är fakultetsgemensam studieadministrativ information, så att de presumtiva studenterna lättare kan jämföra innehåll och upplägg i olika kurser och program. Tidigare jobbade man på olika sätt på olika fakulteter och det blev svårare för studenter att jämföra. De här sidorna kommer dessutom att utvecklas vidare och bli än mer informativa under våren.
- I takt med att sidorna utökas kommer de även att bli en bra källa för information för antagna studenter. Planen är att automatiskt länka ihop Lisam med dessa sidor så att allt blir lätt att hitta, berättar Jörgen Nybrolin, projektledare för lanseringen av nya webben.

Hade man inte kunnat vänta med lanseringen ett tag till?
- Nej, det är det vi inte kan, konstaterar Jörgen Nybrolin. - Den studentrekryteringsinformation som finns på den gamla webbplatsen är inte fullständig. Det beror på att den sajten hämtar information från den gamla kursdatabasen som inte längre är uppdaterad eftersom vi sedan en tid tillbaka har nya systemet Bilda som primärkälla för all utbildningsinformation. Redaktörerna har också under lång tid arbetat med att dubbelpublicera i både den gamla och den nya sajten vilket tär på resurserna. Därför måste den nya webbplatsen lanseras nu.

Det har varit ett mycket intensivt arbete bland redaktörer och utvecklare under de senaste månaderna och efter lanseringen kommer utvecklingsarbetet att fortsätta under våren. Det finns en lång lista på saker som ska göras klart.  Men det kommer inte att ta slut där, en modern webb måste ständigt fortsätta att följa med i sin tid.
- Det här är det första steget, och det känns verkligen skönt att vi nått hit. Men webbplatsen, som är vår viktigaste kommunikationskanal, måste fortsätta att förändras och utvecklas i takt med besökarnas behov, säger Mariethe Larsson.

Hur påverkas du som student?
Eftersom den nya liu.se enbart riktar sig till externa besökare påverkas du som LiU-student inte nämnvärt. Du når även i fortsättningen Studentwebben genom student.liu.se, som dessutom kommer återfinnas som en länk i sidfoten på den nya webbplatsen.

De så kallade programsidorna finns också kvar, och du når dem precis som förut genom drop-down-listan i högerspalten på Studentwebben.

Undrar du över något med nya webben? Eller den gamla?

Webbredaktionen har samlat vanliga frågor och svar

2017-02-13

Senast uppdaterad: 2017-02-17