LiU-student deltog vid Vinteruniversiaden

Studenten Viktor Hjärtquist har som enda deltagare från Linköpings universitet deltagit i den nyligen avslutade Vinteruniversiaden i Kazakstan.

Sveriges ishockeylag i Vinteruniversiaden

Bild: Sveriges representanter, laget Studentkronorna. Viktor i mittraden, andra från höger.

Nyligen avslutades Vinteruniversiaden i Almaty, Kazakstan. Universiaden kan liknas vid de olympiska spelen, fast med enbart universitetsstuderande som deltagare. Precis som OS är det också indelat i en vinter- respektive sommarupplaga. Viktor Hjärtquist, student på Kommunikation, transport och samhälle, var i år enda deltagare från LiU. Förutom att studera spelar han till vardags hockey i Norrköpingsklubben IK GUTS. I Universiaden deltog han som en del av Sveriges ishockeytrupp Studentkronorna, vilka slutade på sjunde plats.

Är du nöjd med er insats?
- Ja, men man hade alltid velat göra bättre. Man är aldrig helt nöjd förrän man vunnit. Men det gick väl helt okej.

Hur kändes det att åka ut?
- Vårt mål var att komma till slutspel och det gjorde vi. Sen när vi väl mötte Slovakien i första placeringsmatchen, tyckte alla det var lite onödigt att förlora. Så målsättningen förändras lite under gången. Men tittar man på målsättningen vi hade i början så var det okej.

Kunde ni gjort något bättre?
- Det är ju svårt då vi inte haft möjlighet att träna ihop oss som vissa andra lag har haft. Men vi kände att ju längre turneringen gick så fick vi bättre koll och lärde känna varandra bättre.

De deltagande lagen har olika nivå på spelarna, bland annat spelar flera av de kazakiska landslagsspelarna till vardags i den professionella ryska ligan, medan exempelvis Sveriges enbart består av amatörer, vilket kanske är en avspegling av turneringens stora popularitet i Asien.

- Jag hade inte hört talas om Universiaden förrän för två år sedan, då vi skulle värva en spelare som deltagit. Det är inte så stort i Europa, men i Asien är det jättestort, Eurosport sände turneringen och Coca Cola var en av huvudsponsorerna.

Är det bra för hockeykarriären att delta i Universiaden?
- Ja, det skulle jag säga. Det var mycket högre klass än vad jag trodde att det skulle vara. Sen framförallt tror jag att många kan få en nytändning. Att spela inför 3000 skrikande kazaker och verkligen känna att det är kul.

Var det mer än en idrottsupplevelse att delta?
- Ja, det coolaste var allt runtomkring. Att träffa massa andra studenter och idrottare och gå och kolla på deras evenemang och snacka med dem.  Det var 52 andra nationer som var där, 1600 atleter. Så det var ju häftigt att bara vara där.

Skulle du rekommendera andra att delta?
- Ja, absolut. Det var något av det coolaste som jag nånsin gjort. Absolut, det var skithäftigt var det.

Fredrik Olofsson, praktikant

2017-02-17