Studentliv i världsklass målet för nytt initiativ

Både Norrköping och Linköping har utsetts till årets studentstad. Men med initiativet "Fokus: Student" vill LiUs studentkårer öka ambitionerna och få ett studentliv i världsklass.

– Vi är glada och stolta över att Linköping och Norrköping blivit utsedda till årets studentstad. Men vi kan inte stanna upp och känna oss nöjda, utan vi vill få ännu bättre studentliv, och en ännu bättre studietid för studenterna, säger Matilda Strömberg, ordförande för Consensus.

Byggplats med lyftkranar och byggbarackerInitiativet fokuserar på ett antal områden som kårerna anser vara viktiga för studenterna, däribland undervisningstid.
– För att studenter ska kunna utvecklas krävs att de regelbundet kan träffa lärare och föra diskussioner med dem. Det går inte med för mycket självstudier. Vi vill att minst 85% av studenterna vid alla fakulteter ska vara nöjda med andelen undervisningstid, säger Andreas Wåhlén, ordförande för StuFF.

Studenters transportsituation är också en del av satsningen, där ambitionen är att studentrabatter ska införas på alla biljettyper.

Bostadssituationen är en av de frågor kårerna uppmärksammar, bland annat att många av de bostäder som byggs är för dyra för studenter att bo i. Också tillgången till studentbostäder lyfts fram som ett viktigt problem att lösa.
– I både Linköping och Norrköping kan det ta alltför lång tid in på terminen innan studenten kan få en bostad. Därför vill vi att studenter ska ha tillgång till boende senast 30 dagar efter terminsstart, säger Andreas Wåhlén.

Ett långsiktigt projekt

Konkret kommer initiativet den närmaste tiden att yttra sig i möten med kommuner, universitet och andra inblandade aktörer. Satsningen har inget fastslaget slutdatum utan planeras bli ett pågående projekt som kontinuerligt ska sträva efter att uppfylla målen.
– Vi har ett väldigt bra studentliv idag, men det är inte i världsklass, och det är världsklass vi vill uppnå, påpekar LinTeks ordförande Erik Claesson.

Fredrik Olofsson, praktikant

Bild: Det byggs mycket, men studentkårerna menar att hyran på nybyggda bostäder är för hög för studenter. Fotograf: Thor Balkhed

Thu Mar 16 15:51:00 CET 2017

Senast uppdaterad: Fri Mar 17 13:08:13 CET 2017