Göm menyn

Fortsatt LiU-kontakt efter examen

Alumnimingel på KalasmottagningenNär du tar din examen är det början på en ny relation med Linköpings universitet – som alumn. Verksamheten LiU Alumni hjälper dig att hålla kontakten med LiU. 

En alumn är en tidigare student vid en gymnasieskola, en högskola eller ett universitet. Ordet kommer av latinets alumnus. Under 1990-talet blev det allt vanligare att arbeta med alumniverksamhet vid svenska universitet och högskolor, så även vid Linköpings universitet.

Kontakterna med LiU:s alumner sker på flera nivåer. Många sektioner har egen alumniverksamhet, fakulteterna arbetar med sina alumner och det finns en central alumniverksamhet, LiU Alumni. Jessica Peterson på Kommunikations- och marknadsavdelningen ansvarar för den. 

– Alumnerna gör många värdefulla insatser för LiU. De ger återkoppling på sin utbildning och är några av våra viktigaste ambassadörer, säger hon. 

För att lättare hålla kontakten med alumnerna erbjuder universitetet kostnadsfritt medlemskap i nätverket LiU Alumni. Den som registrerar sig i LiU Alumni får nyhetsbrev och tidningen LiU magasin som berättar om vad som händer vid universitetet. LiU bjuder också in till alumniträffar i Sverige och utomlands. 

– Det går bra att gå med i LiU Alumni redan när du fortfarande är student, tipsar Jessica Peterson. Tänk bara på att ange en e-postadress som du kommer att ha koll på även i fortsättningen. 

I början av september varje år ordnar LiU ett alumnimingel i samband med Kalasmottagningen för alla som har tagit examen under de senaste tolv månaderna. Gästerna bjuds på buffé och får möjlighet att se årets konsert. En annan uppskattad återkommande träff är när man går på studentspex tillsammans. Under det senaste året har LiU även varit med då kommunerna i Östergötland bjudit in till Östgötamorgon, en serie frukostmöten för alumner i Stockholmsregionen. 

– På hösten har vi också en ceremoni där vi hyllar två Årets alumner som har utmärkt sig efter sina studier. Firandet äger rum dagtid på Campus Valla, så det brukar mest locka studenter och anställda, men även alumner är förstås välkomna, säger Jessica Peterson.

Utomlands brukar representanter för Linköpings universitet passa på att träffa alumner i samband med studentrekryteringsmässor och andra event. De senaste internationella alumniträffarna har ägt rum i Norge, Kina, Storbritannien, Sydkorea och Taiwan. 

Fakta om LiU:s alumner och alumniverksamheten

  • Linköpings universitet har cirka 102 000 alumner. Över 24 000 av dessa är med i nätverket LiU Alumni. 
  • De allra flesta alumnerna bor i Sverige. I de övriga cirka 100 länderna har LiU flest alumner i Tyskland, Frankrike och Kina. 
  • År 1998 inrättades en tjänst som alumniansvarig vid LiU. Den första alumnidatabasen kom 2000 och samma år var det premiär för tidningen LiU magasin. 2010 startade en riktad internationell alumniverksamhet för tidigare utbytes- och masterstudenter. 
  • Läs mer och gå med i LiU Alumni   

Bildtext: Rektor Helen Dannetun välkomnar nyblivna alumner och andra VIP-gäster vid senaste Kalasmottagningen. Foto: Josefine Loftenius 


Maria Karlberg 2017-05-22
Sidansvarig: studentredaktionen@liu.se
Senast uppdaterad: 2017-05-22