Farewell mingle för utbytesstudenter

Farewell mingle - students in audience laughing

Den 17 maj hölls Farewell mingle för utbytesstudenter som läst vid Linköpings universitet under året.
Eventet ordnas varje termin.

– Tanken är att fira de avslutade studierna. Det är också ett sätt för oss att uttrycka hur viktiga utbytesstudenter är för LiU, säger Karolina Fransson, internationell studentkoordinator.

Den italienska utbytesstudenten Chiara är nöjd med sin tid här:
– Få ut det bästa av dina studier: köp en cykel, pröva svensk mat och njut av varje dag du tillbringar i Linköping – det är en av Sveriges bästa studentstäder. Jag är så glad att vara här och hoppas att jag kommer tillbaka!

I början tyckte hon det var svårt med skillnaderna i undervisningsprocessen. Vid hennes hemuniversitet har man tre månader med föreläsningar följda av två med prov. Men hon vande sig.
– Ni har många uppgifter och labbar, men det ökar bara motivationen att plugga hårdare och bli bättre.

Farewell mingle students eat, drink and mingle

Amalia, utbytesstudent i maskinteknik från Mexiko, blev förvånad över alla cyklar.
– Det var en chock första gången jag kom till Campus Valla. Jag tänkte ”vad är detta?”. Det var cyklar överallt! Första månaden ställde jag alltid min cykel på samma ställe, jag var så rädd att jag skulle tappa bort den! säger hon.
– En av de stora överraskningarna för mig var vardagslivet här: det är så tyst och lugnt jämfört med mitt hemland. Jag har bott i en studentkorridor i Ryd med sju svenskar, blyga men mycket trevliga och vänliga. Vi har fikat tillsammans varje fredag.

Francesco, Erasmusstudent från Rom, höll en presentation för övriga om intryck och erfarenheter från studierna:
– Jag har blivit en annan person, jag vet inte vem jag är längre, säger han apropå den svenska vanan att köa överallt.
– De köar till och med på kvällen, till festbiljetter!

Hannah från Ungern har deltagit i resor med de internationella studentföreningarna ESN och ISA. Hon har också haft en fadder.
– Jag gillade verkligen min fadder – hon var så cool! Hon bjöd mig på lunch och vi lagade köttbullar tillsammans – det var första gången jag testade det, säger Hannah.

Luis från Spanien köpte en cykel och gav sig ut på upptäcktsfärder.
– Vi har cyklar i Spanien också men vi använder dem inte så ofta som svenskar gör – mer för nöjes skull, säger han

Många utbytesstudenter blev positivt överraskade av vädret.

– Jag var beredd på värre eftersom jag hade hört hur kallt det svenska vädret kan vara. Men jag använde nästan ingenting av det jag hade tagit med mig, säger Miranda från Frankrike.

Text: Alexandra Koptyaeva
Foto: Thor Balkhed