Göm menyn

Ny bokhandel säljer begagnat

Fredrik mellan raderna i Campusbokhandeln

Nytt eller begagnat? På nätet eller i butik? Lagom till terminsstart slår Campusbokhandeln upp dörrarna på Campus Valla, Sveriges största kedja på begagnad och ny kurslitteratur. 

Dörren till den lilla butiken bredvid Restaurang Zodiaken i Zenit står öppen, lådor och kassar med böcker lastas ur en skåpbil och bärs in i lokalen där konstgräsmattan nästan rullats ut. Den 1 augusti öppnade Campusbokhandeln. 
- Vi är unika med vår mix av ny och begagnad kurslitteratur med försäljning på både nätet och i butik, säger Nils Salomonsson, operativ chef (bilden ovan). Alla butiker är kopplade till varandra. Om någon i Linköping söker en begagnad bok och den finns i till exempel Växjö så ordnar vi hit den. Man beställer på nätet och hämtar i butik alternativ få den hemskickad, allt hänger ihop. 

Fredrik, Nils och Hedvig på CampusbokhandelnCampusbokhandeln startades 2005 av två studenter i Örebro. På den tiden fanns inga sociala medier, begagnad kurslitteratur såldes med hjälp av annonslappar. 
- Nu finns vi i alla stora studentstäder, på eller i närheten av universitetsområdena, berättar Fredrik Hagenius, medgrundare och ägare. Vi har länge velat etablera oss i Linköping, nu äntligen fick vi möjlighet. 

Av de begagnade böcker som bokhandeln får in säljs 80 procent. Det som inte säljs får man hämta tillbaka efter ett år. Betalt får man när böckerna är sålda. Priset för ny litteratur ligger på samma nivå som konkurrenterna. 
- De flesta betalningssätt fungerar i Campusbokhandeln, men inte kontanter, säger Nils Salomonsson. 
Alla anställda i butikerna är studenter, totalt arbetar omkring 80 studenter för Campusbokhandeln. Redan under sommaren görs Franziska och Madelen, timanställda studenter på Campusbokhandelnanställningsintervjuer på LiU. 

- Vår ambition är att vara den grönaste och skönaste bokhandeln i Sverige, säger Fredrik Hagenius. Grön i meningen att vi återvinner böcker. Och vi skänker pengar till olika miljöprojekt, senast 36 000 kronor för solceller till ett barnhem i Tanzania. 

Och skönaste?
Ja, vi har studenter som jobbar, alla med glimten i ögat. Och så är vi faktiskt ganska roliga på sociala medier. Dessutom ordnar vi beachvolleyboll-turnering varje vår. 
- Vår ambition är att bli störst i Sverige på kurslitteratur, fortsätter Fredrik Hagenius. På två år har verksamheten mer än fördubblats, både när det gäller omsättning, böcker och personal. Malmö är vår nästa destination efter Linköping. 

Campusbokhandeln har öppet måndag till fredag, kl 10-16. Men det blir inget samarbete med Zodiaken som tidigare, det här konceptet är lite för komplicerat. 
- I början av september blir det någon form av invigning, lovar kommunikationsansvariga Hedvig Sylwan. Och alla LiU-studenter får 50 kronor att handla för. Rabattkoden är grattis-linkan och går att använda på vår hemsida. 

Foto, överst t h: Nils, Fredrik och Hedvig, i den ännu något luftiga Campusbokhandeln
Nederst t h: En numera fullt inredd bokhandel. Franziska och Madelen är timanställda studenter 


2017-08-21
Sidansvarig: studentredaktionen@liu.se
Senast uppdaterad: 2017-08-24