AC Studenterna dubbelskrällde i Student-SM

Att kombinera fotboll på avancerad nivå med heltidsstudier är inte lätt. Men spelarna i AC Studenterna lyckas prestera när det gäller. I Student-SM i Göteborg i november stod de som vinnare både på dam- och herrsidan.

- Vi ställde upp med två herrlag och två damlag i futsal, en form av innefotboll, säger Oskar Alm i AC Studenterna. Båda herrlagen och det enda damlaget gick till final, medan det andra fick nöja sig med ett brons. Herrarnas finalmatch blev alltså mellan de båda lagen från AC Studenterna.

AC Studenternas dam- och herrlag som vann sina finalmatcher, uppställda i grupp.

AC Studenternas damlagsvinnare uppställda i grupp

AC Studenternas herrlagsvinnare uppställda i grupp

Som många andra studentföreningar är det en utmaning att lägga ambitionerna på en lagom nivå.

- Vi har bara träning två gånger per vecka. Många andra lag som ligger på samma nivå spelar betydligt mer. Men det är lagom för ett studentlag, det är trots allt en fritidsaktivitet, även om många är väldigt engagerade, säger Oskar. Vi får helt enkelt förlita oss på spelarnas talang.

Och de har många duktiga spelare.

- Det är väldigt blandat, en del har mindre erfarenhet, men många studenter har spelat fotboll på avancerad nivå innan de började plugga på LiU och ligger på en hög nivå. Det är också olika hur mycket tid man lägger på träning. Men när det ska spelas match spelar antalet träningstimmar in för hur lagen väljs ut.

Som i andra studentföreningar är också omsättningen på medlemmar stor.

- Vi tar in minst tio nya spelare per säsong, det är ett högt tryck. De sökande får köra provträningar och de som visar talang och intresse antas till laget. Men det är inte bara studenter som spelar, många som har pluggat och fått jobb, spelar kvar med AC Studenterna.

Till skillnad från många av de andra studentstäderna är det nästan lika många aktiva i damtruppen som herrtruppen. Hur kommer det sig?

- Jag tror att vi har ett bra rykte, vi har bra folk som driver föreningen, vilket gör att vi syns och hörs i rätt sammanhang, säger Oskar.

Vad är nästa utmaning?

- Att vinna Student-SM var stort, och vi hoppas att vi även kommer gå långt i Linköpingsmästerskapen, som vi deltar i kommande helg, säger Oskar. Och vi behöver alltid rekrytera nya duktiga spelare, så om du är sugen så hör av dig!

Fotnot: I Linköpingsmästerskapen som spelades helgen 1-2 december gick AC Studenters damlag till final, där de fick se sig besegrade.

Foto: AC Studenterna

2017-12-07