Utpressningsmail åter i omlopp

PhishingI höstas tog universitetet emot en ny typ av mail med utpressningsförsök och nu har dessa åter igen skickats till anställda och studenter vid LiU. Många av dessa typer av mail fastnar i spamfilter, men inte alla. Kontakta gärna IT-säkerhetsgruppen om du är osäker och vill ha hjälp med en bedömning eller att hantera den här typen av mail som kommit till din LiU-mail.

I mailen påstår avsändaren att ditt LiU-konto har blivit hackat med hjälp av ett virus. Mailet ser ut att ha skickats från mottagarens egna e-postadress och avsändaren i mailet påstår sig vara medlem av en internationell hackergrupp som har fått åtkomst till känslig personlig information. För att radera denna data uppmanas mottagaren att föra över en stor summa pengar till en Bitcoin-plånbok.

IT-säkerhetsgruppen (IRT) vill uppmärksamma att denna typ av bedrägerimail åter är i omlopp. Många av dessa mail har fastnat i LiU:s spamfilter, men inte alla. Kontakta gärna IT-säkerhetsgruppen om du är osäker och vill ha hjälp med en bedömning eller att hantera den här typen av mail.

Se exempel på ett liknande mail, under rubriken "Brådskande ärende från säkerhetstjänsten".

Kontakta IT-säkerhetsgruppen på LiU

Mer om IT-säkerhet för studenter.

Thu Jan 10 10:37:00 CET 2019

Senast uppdaterad: Mon Jan 14 16:02:35 CET 2019