Design för reparation

tv: Svart tallrik lagad med metoden Kintsugi, en japansk metod att laga trasigt porslin med guldlim. th: Bestick med nya handtag i trä.

En trasig pryl kan få nytt och till och med snyggare utseende om man reparerar den. ”Actual repair” har varit temat för förstaårsstudenterna på masterutbildningen i design som visades i utställningen Design4Repair.

Allt fler ifrågasätter konsumtionssamhället, återbruk har blivit trendigt, till och med på nobelhögtidligheterna. Att reparera trasiga saker är också ett sätt att minska konsumtionen. Designstudenterna har tagit reparationerna ett steg vidare och reparerat fram ett nytt utseende på trasiga saker.
överst: Studenten Linnea Michel. nederst: Återvinning av krossad taklampa i glas.- Actual repair innebär både att man ska designa för att saker ska kunna repareras, en mobiltelefon till exempel går ju nästan ens att skruva  isär. Men det handlar också om att reparera så att det syns, på ett sätt så att sakerna får ett helt nytt utseende, säger Linnea Michel, en av studenterna.

Som avslutning på kursen arrangerade masterstudenterna utställningen Design4Repair för att visa upp vad de arbetat med under kursen. Bland annat exempel på vad som kom in till det Repair Café som arrangerades i höstas.
- Vi fick till exempel in leksaker, smycken, många väskor, en ukulele och en cykel, säger Linnea Michel. Vi lyckades laga allt, utom en vattenkokare, den fick kortslutning. Det var fler anställda än studenter som kom, kanske har de hunnit samla på sig fler grejer. Och de som kom var mycket nöjda.

Det fanns många exempel på snyggt reparerade saker på utställningen. Kintsugi, till exempel, en japansk metod att laga trasigt porslin med guldlim. En tråkig tröja blir två nya, snyggare, tröjor om man delar och syr ihop med halvan från en annan tröja. Och en glaslampa som gått i kras går att sätta ihop igen på ett nytt sätt.

Som grupparbete gjorde Linnea Michel en modell för en utställning som visar hur mycket bomull, vatten och arbete som krävs för att tillverka ett enda klädesplagg.
- Utställningen handlar om att förstå. Miljö och klimat blir allt viktigare. Då blir det också viktigare för alla att kunna laga och reparera.

Text: Elisabet Wahrby

Foto: Charlotte Perhammar