Röjda lösenord – 159 LiU-konton stängs tillfälligt

Säker dator (illustration)IT-säkerhetsgruppen (IRT) vid LiU har fått kännedom om att lösenord till 159 LiU-konton förekommer i en lista över kända lösenord. Med tillgång till användarnamn och lösenord kan man komma åt merparten av de IT-tjänster som Linköpings universitet tillhandahåller. Av denna anledning kommer berörda konton att tillfälligt att stängas den 24/1. Att lösenord har läckt tros handla om lösenord som nätfiskats (phishing) eller återanvänts på andra tjänster.

Vi har ingen anledning att tro att vi är källan till den här läckan, säger Joakim Nejdeby, IT-direktör.

Även om det lösenord som använts förekommer på en lista över lösenord som någon gång varit röjda är det inte helt säkert att någon kunnat knyta detta lösenord till användarkontot på LiU. Det går dock inte att utesluta.

Studenter som är berörda kommer att få detaljerad information skickad till sin folkbokföringsadress, då det är det säkra sättet som finns till hands att informera på. Denna information kommer tyvärr inte att hinna komma fram innan helgen. Anställda som är berörda kommer att få information via SMS och detaljerad information via internpost.

Besök https://minit.liu.se/resetpassword för att återställa ditt lösenord. Behöver du ta ut en aktiveringsnyckel besöker du som student studerandeexpeditionen och som anställd kontaktar du kontoansvariga på din institution.

Du som fortfarande kan logga in på ditt LiU-konto och vars lösenord inte har läckts rekommenderar vi att läsa våra tips om säkra lösenord och uppdatera ditt lösenord till LiU-kontot. Återanvänd aldrig ett lösenord till flera konton! Lösenordet ändrar du under Mina uppgifter i MinIT.

LiU Kundcenter för studenter

helpdesk@student.liu.se