Nyrenoverade Herrgårn öppnar igen

Herrgårn utifrån. Förberedd för invigning med rosett på framsidan.
Efter tio månader av varsam renovering kunde så äntligen Herrgårn invigas och den pampiga huvudentrén öppnas igen. En anrik byggnad som nu anpassats till dagens studenters önskemål och behov.

Ryds Herrgård är en institution i det Linköpingska studentlivet. Byggnaden har anor från 1700-talet men det var 1968 som det blev ett kårhus. 50 år av intensivt studentliv har inte gått Herrgårn obemärkt förbi. I oktober förra året påbörjades en rejäl renovering av byggnaden för att ge den tillbaka glansen från fornstora dagar och anpassa den till dagens och morgondagens studentliv.

Det är en totalrenoverad Herrgårn som möter innanför huvudentrén, som för övrigt inte använts på många år men som nu öppnats upp. Planlösningen är ny, konstruktioner har förstärkts och ytskikt renoverats. El och ventilation och annan infrastruktur är också ny. En utmaning har varit att vårda det gamla och bevara känslan av herrgård från förra sekelskiftet och samtidigt skapa ett modernt kårhus för nutidens och framtidens studenter.

Studentliv och studentarrangemang är fortfarande grunden i Herrgårns verksamhet. Här ska hållas sittningar, pub och nattdunk, precis som tidigare. Studieplatser och café under dagtid är nytt för nya Herrgårn och något som efterfrågats av studenterna i en marknadsundersökning. Men Herrgårn ska också vara en mötesplats för andra än enbart studenter. Under dagtid är lokalen öppen för alla, här kan till exempel hållas språkcafé, läxhjälp eller andra aktiviteter och vem som helst kan ta en fika här.

Lite historia om huset: Nuvarande Ryds herrgård har anor från 1720. Det fanns en byggnad på platsen tidigare men hustrun till den tidens ägare ville ha en mer slottsliknande bostad och nuvarande byggnad uppfördes. 1794 gjordes en extern renovering av huset och 1903 gjordes en invändig renovering, det är den vi ser idag med bland annat bröstpaneler och stuckatur.

När kommunen beslöt att exploatera området Ryd på 60-talet var det i samma veva som universitetet etablerades i Linköping. Herrgårn blev kårhus och varit det allt sedan dess.
Under 60-och 70-talen hölls många debatter och politiska möten här, Radio Ryd hade sin storhetstid på 80-talet och på 90-talet var livekonserter en stor grej. Många band och artister som senare blev stora, har spelat här. Det kan man se på de poster-väggar som bevarats på andra våningen, som en del av husets moderna historia. På andra våningen finns också personalutrymmen, kontor och grupprum.

I och med invigningen är Herrgårn åter öppen för aktiviteter. Första veckan är redan inplanerad med pub och sittning och öppet hus för allmänheten under helgen.

Tidigare artiklar

Herrgårn renoveras

Halvvägs i Herrgårns renovering

Herrgårn, interiör. Den nya puben.

Herrgårn, interiör. Rum med soffor och fåtöljer.

Herrgårn, interiör.

Herrgårn, interiör. Trappan till övervåningen.

Herrgårn, interiör. Grupprum.

Herrgårn, interiör. Grupprum/pub.