Premiär för LiU Student Secondhand

LiU Student Secondhand-logotyp.När Studentwebben tidigare skrev om Studentåterbruket, som det då benämndes, befann man sig i planeringsfasen. Ett drygt halvår senare drar det ihop sig för premiär för LiU Student Secondhand, som återbrukskonceptet för studenter kommer kallas.

– Lanseringen är planerad till 5 december och då står återbrukslokalen i källaren i A-huset klar, säger projektledare Eva Vollmer. Tanken är att det ska finnas en hel del saker att köpa redan då, även om vi främst satsar på att få in saker under juluppehållet och fram till starten på vårterminen.

För idén är att andrahandsförsäljningen ska kunna vara till hjälp för studenter som slutar sina studier, och som har en massa möbler och inredning de vill bli av med. Målet är inte att ersätta köp- och sälj-grupper på Facebook, utan att nischa in sig på just de studenterna som inte lyckats sälja sina möbler via dessa, inte längre har plats att lagra dem. En av undersökningarna LiU Student Secondhand gjort visade att var tredje student har slängt möbler som de inte fått sålda.
– Internationella och nyutexaminerade studenter är en stor målgrupp, säger Eva. Precis när de slutar finns ingen större efterfrågan på möbler, den kommer snarare vid terminsstart kommande termin. LiU Student Secondhand finns då där som en service att täcka in ”glappet” som blir, att kunna förvara möblerna i väntan på försäljning. Annars riskerar de att hamna på tippen.

Universitetet sponsrar med en cykelkärra och en lådcykel för utlån, så att man kan själv kan lämna in saker på ett enkelt sätt.
– Än så länge har vi inte möjlighet att hämta upp saker, säger Malin Andersson, projektgruppens transportkoordinator. Men vi arbetar med att ta fram en transportlösning även för större möbler.

Projektgruppen kommer att hjälpa till att prissätta varorna som inkommer, men försäljningen görs sedan med hjälp av Swish mellan säljare och köpare utan att pengar behöver hanteras av LiU Student Secondhand.

Man kommer att hålla öppet ett par gånger i veckan, på lunchtid, och även någon kväll. Fokus kommer att bli på möbler och övrig heminredning, men inte böcker och kläder.
– Våren kommer att bli en testperiod där vi ser vad som efterfrågas, och som vi sedan utvärderar, säger Eva Vollmer.

Fr v: Helena Olow, Malin Andersson och Eva Vollmer.

Det nybildade projektet har åtta poster med tydligt definierat ansvar. Samtliga innehas av tjejer med intresse för miljöfrågor och engagemang för cirkulär konsumtion. Några är sedan tidigare med i studentföreningen Navitas, och flera läser en utbildning med miljöprofil.
– Jag har alltid haft ett intresse för hållbarhetsfrågor och den här verksamheten går i linje med undervisningen i hållbarhet och miljötänk i ett företags verksamhet, säger webbansvarig Helena Olow, som pluggar till civilingenjör i energi – miljö – management. Varför vi ännu inte har några killar i LiU Student Secondhand vet vi inte, men vi uppmuntrar verkligen även killar att engagera sig.

Det är en hel del kvar innan premiären i början på december, men projektgruppen är övertygade om att det ska gå vägen.
– Det känns jättekul att äntligen komma igång, vi är peppade.

På bilden, fr v: Helena Olow, Malin Andersson, Eva Vollmer.

Text och foto: Charlotte Perhammar

2019-11-21