Göm menyn

Information om coronaviruset till studenter

(Uppdaterad 2020-02-28 16:55)

LiU har publicerat en ny webbsida om coronaviruset. Till den nya webbsidan

 

2020-02-25: Folkhälsomyndigheten har förändrat sin riskbedömning och bedömer nu att risken är hög för att personer upptäcks i Sverige som har smittats av coronaviruset utomlands. Vad kan du och jag, som nyligen har rest från områden där coronaviruset sprids, göra för att undvika smittspridning?

Folkhälsomyndigheten har förändrat sin riskbedömning och bedömer nu att risken är hög för att personer upptäcks i Sverige som smittats av coronaviruset utomlands. Detta på grund av den senaste tidens utveckling i omvärlden. Samtidigt bedöms risken för allmän smittspridning i Sverige som låg. I Sverige har hittills bara ett fall konstaterats av coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19. Det upptäcktes i slutet av januari och hanterades av hälso- och sjukvården enligt de etablerade rutinerna. Fallet har inte inneburit någon smittspridning.

Fakta ovan är hämtad från Folkhälsomyndighetens webbsida ”Frågor och svar om coronavirussjukdom covid-19”. Där kan du ta del av svar på frågor som ”Varför har vi inte hälsokontroller i Sverige på passagerare som kommer från Kina?” och ”Varför stoppas inte flygningar mellan Kina och Sverige?”.

Information förhindrar smittspridning - skriv ut, sätt upp, dela utInfoblad Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten skriver att ett sätt att förhindra smittspridning är att informera allmänheten. Så vad kan du och jag göra för att undvika att smittan sprids?

Du som har varit i ett område med pågående smittspridning under de senaste 14 dagarna:

  • Om du får luftvägssymtom som hosta, andningssvårigheter eller feber – ring 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Allmänt förebyggande åtgärder för att förhindra smittspridning:

  • Kom ihåg att hosta och nys i armvecket.
  • Tvätta händerna med tvål och vatten.

Till Folkhälsomyndighetens informationsblad ”Information till resenärer” (pdf, finns på svenska, engelska och kinesiska). Skriv gärna ut, sätt upp på lämpliga platser och dela ut till inresande studenter och kollegor som har varit i ett område med pågående smittspridning. 

Håll dig uppdaterad - ta del av info på folkhalsomyndigheten.se

LiU fortsätter att bevaka utvecklingen av coronaviruset genom att följa Folkhälsomyndighetens och UD:s bedömningar och rekommendationer.
 2020-02-20: Utrikesdepartementet (UD) har den 17 februari 2020 beslutat om att ändra avrådan för Kina. LiU följer UD:s rekommendation och fortsätter att bevaka utvecklingen av coronaviruset.

Följande avrådan gäller: UD avråder från alla resor till Hubei-provinsen. Vidare avråder UD från icke nödvändiga resor till övriga delar av Kina, med undantag för Hongkong och Macao. Avrådan gäller tills vidare. 

LiU följer UD:s rekommendation och fortsätter att bevaka utvecklingen av coronaviruset. 

Läs mer: swedenabroad.se.

 


 

2020-02-05: LiU fortsätter att bevaka utvecklingen av coronaviruset genom att följa Folkhälsomyndighetens bedömningar och rekommendationer.

Om nya uppgifter framkommer, som skulle påverka studenter vid LiU, kommer information att publiceras här. Om du som student har frågor om viruset – kontakta Infocenter och håll dig uppdaterad via folkhalsomyndigheten.se.

 


 

2020-01-31: LiU står fast vid beslutet att i nuläget fortsatt följa Folkhälsomyndighetens bedömningar vad gäller coronaviruset.

- Vi står fast vid den inriktning som kommunicerades till medarbetare och studenter under torsdagen (30/1). Folkhälsomyndigheten har i dagsläget inte officiellt tagit ställning till några nya åtgärder, varför LiU står fast vid sitt beslut, säger universitetsdirektören Kent Waltersson.

 


 

(Uppdaterad 2020-01-30)

2020-01-30: LiU har beslutat att följa Folkhälsomyndighetens bedömningar av risker och kring av hur utbrottet av coronaviruset utvecklas i Sverige. De tar löpande ställning till vilka åtgärder som är relevanta i sammanhanget och LiU agerar utifrån dessa.

I dagsläget rekommenderar och förklarar Folkhälsomyndigheten att:

  • Smittspridning sker genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. Du kan förebygga risk för smitta genom att tvätta händerna ofta, undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.
  • Den som besökt ett smittdrabbat område, och som känner sig frisk, behöver inte vidta några åtgärder utan kan leva som vanligt
  • Den som besökt ett smittdrabbat område, och som får sjukdomssymtom, som hosta och feber, kontaktar hälso- och sjukvården, via telefon (t ex 1177).

folkhalsomyndigheten.se kan du läsa mer om viruset och vad smittskyddslagen i Sverige säger om förhållningssätt kopplat till viruset.  

Vi följer händelseutvecklingen och uppdaterar successivt den här sidan med ny information, baserat på Folkhälsomyndighetens åtgärder och rekommendationer, när sådan finns. Utifrån det ger LiU i nuläget inga rekommendationer om arbete hemifrån med anledning av coronaviruset.

Verksamheten pågår som vanligt. 

Har du frågor om coronaviruset eller funderar över något kopplat till detta – kontakta Infocenter.

Kent Waltersson, Universitetsdirektör

 


Coronaviruset – lägesuppdatering för utresande studenter till Kina

2020-01-28: Linköpings universitet har som huvudprincip att följa UD:s rekommendationer kring resor till områden drabbade av Coronaviruset. 

UD avråder från icke-nödvändiga resor till Hubeiprovinsen, vilket alltså innebär att även LiU uppmanar dig som student att lämna provinsen om du skulle befinna dig där. UD uppmanar också personer som befinner sig i hela Kina att iaktta särskild försiktighet, läs mer om hur på SwedenAbroad.

I slutänden är det du själv som beslutar om du vill delta i ett planerat utbyte eller inte. 

Om du inte redan gjort det, registrera dina kontaktuppgifter hos ambassaden, på den så kallade Svensklistan. Om UD skulle besluta att evakuera svenskar och därför vill nå dig, är det dessa kontaktuppgifter som används.

Om du behöver hjälp med planeringen av dina fortsatta studier, kontakta din studievägledare vid LiU.

Länkar som du kan ha nytta av:

Följ nyhetsrapporteringen och UD:s rekommendationer och hör gärna av dig till international.office@liu.se om du har några frågor.


2020-01-28Sidansvarig: studentredaktionen@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-02-28