Studenthälsan ger stöd i krisen

Många studenter är oroliga över coronaviruset. Studenthälsan erbjuder stödsamtal och rådgivning.

Kvinna sitter i fönstersmyg och tittar ut. Svartvit bild.

Håll fast vid vardagsrutiner och håll kontakten med nära och kära, även om det inte går att träffas fysiskt. Följ inte all nyhetsrapportering hela tiden, stäng av push-notiser och gör saker som får dig att må bra. Det är några av de råd som Studenthälsan ger studenterna.

Än så länge är det inte många studenter som har hört av sig till Studenthälsan med sin oro.
- Tvärtom märker vi en viss nedgång i antalet studenter som kontaktar oss, säger verksamhetschef Gunilla Johansson. De kanske dröjer med att kontakta oss för att det är så mycket som händer.

De som vill ha stöd kan boka tid för samtal.
- Vi är tillgängliga precis som vanligt. Den enda skillnaden är att vi i nuläget inte möts fysiskt, säger Gunilla Johansson. Vi kan inte hjälpa till med frågor som rör coronaviruset, men vi kan ge råd om hur studenterna kan ta hand om sig och må så bra som möjligt i den krissituation som vi befinner oss i nu.

Samtal sker via telefon och Teams. Den som vill boka ett samtal kan som vanligt boka tid på Studenthälsans webb (se länk nedan).

Från och med den 23 mars kommer det också att finnas telefontider då studenter kan höra av sig för en kortare rådgivning utan att boka tid innan.

Utöver samtal erbjuder Studenthälsan vanligtvis dessutom kurser och workshops inom till exempel stresshantering och mindfulness. Med anledning av universitetets riktlinjer kring coronaviruset planeras det nu för att erbjuda dessa framförallt via Zoom.
- Vi börjar nu hitta lösningar för hur vi ska kunna erbjuda vårt utbud på distans, säger Gunilla Johansson.

De studenter som har särskilda behov kan som vanligt vända sig till de koordinatorer som arbetar med studenter med funktionsnedsättning (se länk nedan).

Studenthälsan uppdaterar kontinuerligt informationen på sin webbsida.

Anna Nilsen 2020-03-20

Senast uppdaterad: 2020-05-29