Hur säkert är ditt lösenord?

Illustration av låst dator.IT-säkerhetsgruppen har flera tips för att skapa just ett bra lösenord.

IT-säkerhetsgruppen vid LiU behöver regelbundet stänga av eller begränsa användarkonton vid LiU. Större händelser som skett har handlat om att lösenord har läckt och funnits med på listor över röjda lösenord, samt att konton spärrats från nätverket efter att kontot utnyttjats för att sprida spam på LiU.

När ett konto stängs av kan du behöva aktivera det på nytt med en ny aktiveringsnyckel som du hämtar hos Infocenter, vilket kan betyda att du står utan din inloggning till ditt LiU-konto. Har du otur är det laboration, deadline för inlämning i Lisam eller datorstödd tenta under just den här tidsperioden. Se till att du har ett bra lösenord så kan du förhoppningsvis slippa problem.

Men vad är då ett säkert lösenord? Här är några tips för att skapa ett:

• Hitta på en ramsa som är lätt att komma ihåg. Låt själva lösenordet bestå av första bokstaven i varje ord, men glöm inte att använda både stora och små bokstäver och lägg till några siffror och specialtecken.
  • Använd aldrig namn eller annan personlig information som lösenord eller ens del av lösenordet. Sådan information är alldeles för lätt att ta reda på.
  • Som alternativ till ”klassiska” lösenord kan du gärna skapa en lösenfras. Lösenfraser är ofta enklare att komma ihåg, enklare (men längre) att skriva in och ger samtidigt ökad säkerhet. Lösenfraser består av ett antal slumpmässigt valda ord. Förutsatt att orden verkligen väljs helt slumpmässigt behövs inga siffror, specialtecken eller liknande.
  • Använd aldrig ditt lösenord till LiU-kontot för tjänster utanför LiU.

När du ändrar ditt lösenord i MinIT genomförs en kontroll av komplexitet och även om lösenord finns med bland läckta lösenord.

Nätfiske vanligt

Ett vanligt sätt att bli av med sitt lösenord är nätfiske. Ofta handlar det om mejl som uppmanar du loggar in på en till synes pålitlig sida, att du behöver svara snabbt tillbaka till en avsändare som visar sig vara någon annan, rena hot om du inte betalar pengar, med mera. Lär dig genomskåda nätfiske och se exempel här (sidan riktar sig till medarbetare vid LiU, men även studenter kan hitta användbara tips).

Ändra lösenord

Du kan ändra ditt lösenord under Mina uppgifter i MinIT.

2020-04-27

Senast uppdaterad: 2020-04-24