Byt lösenord på ditt LiU-konto

Illustration av låst dator.För att öka säkerheten på LiU-​kontot genomförs ett tvingande lösenordsbyte på studenters LiU-konton. Logga in i MinIT och ändra ditt lösenord.

LiU uppmanar vanligtvis inte till att ändra lösenord annat än om exempelvis lösenordet läckt eller kommit på villovägar. Med anledning av en trend att allt fler lösenord röjs genomförs nu en engångsinsats med ett tvingande lösenordsbyte för alla LiU-konton för att förbättra kvaliteten och säkerhetsnivån på lösenorden.

Du behöver logga in i MinIT och byta ut ditt lösenord mot ett nytt. Se instruktion längre ned.

Sedan tidigare kontrolleras att lösenordets komplexitet är tillräckligt hög innan det godkänns. Från och med januari 2020 kontrolleras även ditt tilltänkta lösenord mot en databas med 555 miljoner läckta lösenord globalt för att undvika användning av något sådant lösenord.

Vanligt med nätfiske via mejl

IT-avdelningen vill uppmärksamma på att det är vanligt att personer som vill fiska efter kontouppgifter via mejl uppmanar till inloggning till synes pålitliga sidor men som ofta länkar till en helt annan plats än vad den utger sig för. Den här informationen är publicerad som nyhet på vår egen kanal student.liu.se för att du ska kunna bekräfta att avsändaren är LiU och ingen annan.

Ett generellt råd är att, om du är osäker, alltid att skriva in adressen till en webbplats på egen hand istället för att klicka på länkar, för att inte hamna på felaktiga sidor.

Observera att påminnande mejl från utskick@liu.se kommer att skickas ut återkommande tills att ditt lösenord har bytt. Mejlen kommer inte att innehålla några klickbara länkar.

Ändra lösenord

1. Gå till MinIT och logga in. Skriv in adressen minit.liu.se i din webbläsare.
  2. Under Mitt konto hittar du möjligheten att byta lösenord.

2020-05-04

Senast uppdaterad: 2020-04-30