Nöden har ingen lag

Städning av handfat, endast hand iklädd plasthandske syns.

När vården prioriteras, varor fastnar i hamnen, samtidigt som kraven på extra noggrann hygien ökar och fler letar sig tillbaka till campus – då blir det brist på hygienartiklar och toaletter måste stängas.

Toapapper, tvål och pappershanddukar är saker vi tar för givet. Till den dag de inte går att få tag på. Då sitter man rejält på pottkanten. Och det är då man måste börja låsa toaletter för att det lilla man har ska räcka.
- Hela våren har det funnits en osäkerhet och stress över att våra hygienprodukter inte ska räcka, säger Sofie Alexandersson, chef för Lokalvårdsenheten. Det gäller också städartiklar och engångshandskar. Nu är det lite bättre men det förutsätter att alla, som inte verkligen måste vara på campus, stannar hemma.

Att den här bristen uppstått beror på flera saker. De svenska producenterna arbetar för högtryck men vården är prioriterad vad gäller hygienartiklar. Import- och exportrestriktioner har gjort att många varor fastnat i Göteborgs hamn och inte kommit vidare. Samtidigt har oron för att bli smittad av coronaviruset ökat och kraven på extra noggrann hygien och städning höjts.

Toapappersrulle med endast lite kvar på.

- Det går inte heller att bara köpa vilket papper som helst i vilken affär som helst, säger Sofie Alexandersson. Det måste passa i de behållare som finns här. Vi har också pratat om att ta med eget toapapper. Men då finns oron att det kan bli stopp. Papper har olika sorters fibrer och spolar man ner ”fel” papper, till exempel hushållspapper, kan det bli stopp. Så nej! Ta inte med eget papper!

Lokalvården har sedan tidigare utökat städningen på toaletter och andra ytor där risken för smittspridning är stor, och de byter handskar oftare för att inte sprida smitta. Det bidrar också till förbrukningen av städartiklar ökar.
- Samtidigt ser vi att allt fler har börjat söka sig tillbaka till campus, både studenter och anställda, säger Sofie Alexandersson. Vid ett tillfälle räknade våra lokalvårdare till 250 personer, bara på ett plan i Studenthuset. Det gör att oron för smittspridning ökar bland lokalvårdarna.

LiU har fått förfrågan från Region Östergötland om att låna ut lokalvårdare. Vården har stort behov av utbildade lokalvårdare.
- Men i vården är också risken för att smittas av coronavirus större och vi vill gärna behålla våra lokalvårdare friska, säger Sofie Alexandersson.

Att låsa toaletter och informera med lapp på dörren om varför, har varit en lösning för att få hygienartiklar att räcka. Men otillräckligt. Toadörrar har låsts upp, kanske för att få en ”egen” toalett.
- Nu har vi tagit bort papper och tvål på de toaletter som är låsta, för att spara till de toaletter som är öppna. Så det är ingen bra idé att använda de låsta toaletterna, säger Sofie Alexandersson.

- Situationen är bättre nu, fortsätter Sofie Alexandersson. Men fortfarande har vi inte fått bekräftat att vi får fler leveranser förrän i juni. Jag kan inte tänka mig att universitetsledningen någonsin diskuterat eller intresserat sig för toapapper. Men just nu har frågan hög prioritet på våra krismöten.

Text: Elisabet Wahrby
Foto: Magnus Johansson och Charlotte Perhammar