Studentfester i fokus vid pressträff

Smittspridningen av covid-19 ökar och myndigheterna ser utbrott av smitta på flera studentorter, ofta kopplade till studentfester. Regeringens pressträff på fredagseftermiddagen riktade sig därför till landets över 400 000 studenter.

Bild: Konsert på Kalas 2019.Hittills i höst har omkring 200 studenter smittats av covid-19. Åtta regioner i landet har rapporterat om utbrott som har koppling till universitet och högskolor. Men det är inte i samband med studier som smittspridningen skett, det är vid privata fester, studentfester, insparkar och i partytält som smittspridningen skett.

- Pandemin är inte över! Vi måste göra ett omtag och nu vänder vi oss till landets studenter, sa Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, vid pressträffen. Många studenter tar ansvar, sköter sig och fixar studierna trots pandemi och distansstudier. Dem vill vi tacka. Men det är också många som inte tar ansvar.

- Vi ser nu utbrott av smitta på flera studentorter, ofta kopplade till fester. Folkhälsomyndighetens rapporter visar att unga personer mellan 20 och 29 år står för de flesta av nya coronafall. Studentfester är tydligt utpekade som en riskfaktor.

- Universitet och högskolor har gjort ett stort arbete med att anpassa undervisningen så att den kunnat fortgå under pandemin. Nu tar man också ansvar för en försiktig öppning av campus. Tyvärr verkar denna försiktiga öppning av allt för många studenter tolkats som att det är fritt fram att återgå till ett mer normalt studentliv.

Men vi är inte tillbaka i ett normalläge, underströk ministern.
- Vi befinner oss fortfarande i en pandemi! Det är inte rimligt att några studenter festar bort sin och andras campusförlagda utbildning och bidrar till ökad smittspridning. Det är inte bara sig själv man utsätter för risk utan även alla i sin närhet. I en förlängning riskerar man sjukvårdens kapacitet och människors liv.

- Jag uppmanar alla studenter att agera mer ansvarsfullt framöver. Det är dags för ett omtag och ni har ett stort ansvar för att minska smittspridningen. Jag förväntar mig att ni tar det ansvaret!

Vid pressträffen medverkade Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och Sveriges Förenade Studentkårers ordförande Simon Edström.

Se hela presskonferensen här

2020-10-09