Hide menu

Spam with fake library login

At the end of last week, phishing mails were distributed with information that recipients must reactivate their library access at regular intervals, using a link in the email. This is not true. Many of the recipients are students.

The page to which the link in the email leads is similar to the library login page for e-services (as shown in the image below). This fake page has been blocked from the LiU network and the email filters have been updated to prevent the phishing messages being delivered. It is, however, still possible that some emails will get through. If you have a forwarding action set up for your email, these phishing messages may be sent onwards, despite the measures taken by LiU.

If you have clicked on the link in the phishing email and entered your LiU ID and password on the fake page, contact the incident response team by email: abuse@liu.se.

General advice:

• Do not click on links from unknown senders.
  • Access LiU services by typing in the address of the login page yourself.
  • It’s a good idea to use a VPN connection when working off campus.

The phishing email:

From: Linköpings universitetsbibliotek

Sent: Friday, 30 October 2020, 17:38

To: <person>

Subject: bibliotekstjänster

Kära elev

Detta är ett meddelande för att informera dig om att din åtkomst till Linköpings universitet bibliotekssystem kommer att upphöra snart. På grund av nya säkerhetsåtgärder som fastställts för att skydda universitetsbibliotekssystemet. Du måste återaktivera din biblioteksåtkomst regelbundet. Att göra det snälla använd följande URL

Universitetsbibliotek [skadlig länk]

Efter din framgångsrik autentisering. Din åtkomst återställs automatiskt och du kommer att omdirigeras till bibliotekets hemsida. Om du har några frågor som beror på det här meddelandet, vänligen kontakta bibliotekets helpdesk. Vi ber om ursäkt för eventuella besvär som detta kan ha orsakat.

Med vänliga hälsningar,

Linköpings universitetsbibliotek

Mäster Mattias väg 7, 583 30 Linköping, Sweden

Universitetsbibliotek@liu.se

Image of the faked library login screen:

Skämklipp av falsk inloggningssida.

2020-11-02

Page manager: studentredaktionen@liu.se