Spam med fejkad biblioteksinloggning

I slutet av förra veckan har det skickats nätfiske-mejl med information om att du som mottagare behöver återaktivera din biblioteksåtkomst regelbundet via angiven länk - något som inte stämmer. Många av mottagarna är studenter.

Sidan som länkas till i mejlet efterliknar bibliotekets inloggningssida för e-tjänster (se bild nedan). Denna falska sida har blockerats på LiU:s nät och mejlfiltren har uppdaterats så att meddelandena inte ska komma fram, men vissa meddelade kan kommit igenom trots detta. Har du en vidarebefordran inställd på din mejlkorg kan dessa nätfiske-mejl komma att skickas vidare trots LiU:s åtgärder.

Om du har klickat på länken i detta falska mejl och skrivit in inloggningsuppgifter på sidan, kontakta IT-säkerhetsgruppen och meddela detta via abuse@liu.se.

Allmänna råd:

• Klicka inte på länkar från okända avsändare.
  • Logga in på LiU:s tjänster genom att själv skriva in adressen.
  • Använd gärna VPN-uppkoppling när du arbetar utanför campus.

Meddelandet som skickats ut:

From: Linköpings universitetsbibliotek
Sent: Friday, 30 October 2020, 17:38
To: <person>
Subject: bibliotekstjänster

Kära elev

Detta är ett meddelande för att informera dig om att din åtkomst till Linköpings universitet bibliotekssystem kommer att upphöra snart. På grund av nya säkerhetsåtgärder som fastställts för att skydda universitetsbibliotekssystemet. Du måste återaktivera din biblioteksåtkomst regelbundet. Att göra det snälla använd följande URL

Universitetsbibliotek [skadlig länk]

Efter din framgångsrik autentisering. Din åtkomst återställs automatiskt och du kommer att omdirigeras till bibliotekets hemsida. Om du har några frågor som beror på det här meddelandet, vänligen kontakta bibliotekets helpdesk. Vi ber om ursäkt för eventuella besvär som detta kan ha orsakat.

Med vänliga hälsningar,

Linköpings universitetsbibliotek
Mäster Mattias väg 7, 583 30 Linköping, Sweden
Universitetsbibliotek@liu.se

Bild av falsk inloggningssida som länkats till i mejlet:

Skämklipp av falsk inloggningssida.

2020-11-02

Senast uppdaterad: 2020-11-02