Fira med förnuft – fortfarande!

Vårsolen värmer, kvällarna är ljusa och det är snart slut på terminen. Lockelsen att träffas, umgås och festa trots pågående pandemi kan vara stor men huvudregeln är fortfarande att hålla i och hålla ut.

Bild från trädgård med fest med rubrik "Fira med få" och de tre punkterna sist i artikeltexten.LiU har den senaste tiden fått in signaler som tyder på att viljan att fortsätta följa myndigheternas restriktioner vacklar bland vissa studenter nu när regeringen fattat beslut som innebär längre öppethållande på krogar och restauranger och att kultur- och sportevenemang kan ses av större grupper. Men pandemin är långt ifrån över. Det svenska vaccineringsmålet kommer inte att vara uppnått före september och även om antalet smittade enligt erfarenheterna från förra året förväntas sjunka över sommaren finns stor risk för lokala utbrott bland personer som träffas utan att hålla avstånd.

– Jag vet hur mycket vi längtar efter att få vara utomhus med vänner och släktingar som vi kanske inte kunnat träffa på över ett år. Att träffa kompisarna och njuta av våren, solen och värmen dvs sånt som studenter brukar göra så här års. MEN – det är inte över än. Smittspridningen har inte avtagit tillräckligt mycket och det är inte möjligt att låtsas som om pandemin är över. Vi måste hålla ut ett tag till. Så låt mig därför tacka er alla för att ni fortsätter att följa rekommendationerna, uppmanar rektor Jan-Ingvar Jönsson.

Det Folkhälsomyndigheten säger är ”Fortsätt fira med få”

• Fira med dina närmaste. De du bor med eller några få andra.
  • Håll avstånd ute och inne. Två meter är det som gäller
  • Stanna hemma vid symptom.

Björn Stafstedt 2021-05-20

Senast uppdaterad: 2021-05-20