LiU laddar för stegvis öppning

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om distansundervisning för universitet och högskolor upphör den 1 juni. Det innebär att mer av undervisningen och tentamina stegvis kan ske på plats på campus men att de restriktioner för att minska trängsel och därmed risk för smittspridning som finns nu fortfarande gäller till i höst.

Bild: Biblioteket, StudenthusetEnligt de allmänna råd som Folkhälsomyndigheten meddelat kan den distansundervisning som universiteten och högskolorna bedrivit upphöra från 1 juni.

– Jag är glad att kunna meddela att studenter, forskare, universitet och högskolor kan förbereda sig för att övergå till mer campusbaserad verksamhet. Lärosätena behöver göra bedömningar av hur detta ska ske utifrån sina förutsättningar i dialog med Folkhälsomyndigheten och det regionala smittskyddet, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

För LiU:s del innebär det att beslut kommer att tas om en stegvis återgång tillbaka till campus med start i augusti. Tidigare beslut om restriktioner på LiU gäller fram till 30 juni.

- Det är härligt att nu förhoppningsvis kunna hälsa våra studenter, gamla som nya, och våra medarbetare välkomna till campus. Det har varit en märklig tid som ställt stora krav på oss alla men tillsammans har vi klarat av det. Nu är det viktigt att vi klarar övergången från distansläge på ett lika bra och ansvarsfullt sätt, säger rektor Jan-Ingvar Jönsson.

- Efter mer än ett år på distans är vi stolta över det ansvar studenterna har tagit i dessa svåra tider och att det nu äntligen kommer en vändning. Vi hoppas att de goda trenderna håller i sig och att vi snart kan få se många studenter i universitetets lokaler, säger Beatrice Ronsten som är kårordförande för LinTek.

Beslutet med tidplan och fortsatta restriktioner vid LiU väntas i nästa vecka. Där kommer också besked att ges om återgång till campus för medarbetarna. Fortfarande gäller att de som kan arbeta hemifrån ska fortsätta att göra så. Avstämning om närvaro sker med närmaste chef.

Björn Stafstedt 2021-05-28

Senast uppdaterad: 2021-05-28