Många ville fråga rektor

Rektor Jan-Ingvar Jönsson och Matilda Strömberg i studion, stående vid ett bord, LiU-blå vepor i bakgrunden.

Möjligheten att få undervisning på campus ska vara solidariskt fördelad i höst. Och alla studenter kan räkna med mestadels digitala tentor och examinationer under höstterminen. Det var två av svaren som gavs under den direktsända frågestunden ”Fråga rektor”.

Linköpings universitet fattade tidigare i veckan beslut om höstterminens genomförande. Under torsdagseftermiddagen gavs studenter möjlighet att ställa frågor till bland andra rektor Jan-Ingvar Jönsson.

Ett ämne som återkom i frågorna var hur mycket undervisning och examination som kommer att vara på campus och hur mycket som kommer vara digitalt.
– Vi kommer fortfarande att behöva förhålla oss till nationella och regionala rekommendationer, men räknar med att kunna hålla viss undervisning i mindre grupper på campus, även om de största föreläsningssalarna och grupperna får vänta. Det är också viktigt att lyssna till och respektera sin lärare och de förutsättningar som funnits för att planera undervisningen, sade Jan-Ingvar Jönsson.

Under våren har det varit mycket dialog mellan kårerna och universitetet kring studentmottagningen, för att göra den så bra som möjligt för våra nya studenter.
– Det finns en vägledning framtagen som vi jobbar efter som möjliggör fler fysiska aktiviteter. Aktiviteterna behöver fortfarande utformas så det går att hålla avstånd och undvika trängsel. Det är fortsatt viktigt att hålla ihop mottagnings- och undervisningsgrupperna och inte blanda grupper. Vi hoppas på en mer öppen mottagning i höst, men en del detaljer kvarstår att lösa, sade Marina Geijer, som är tillförordnad administrativ direktör och som har mycket kontakt med kårerna.

Rektor Jan-Ingvar Jönsson svarar på frågor i sändningen Fråga rektor.Många längtar tillbaka till campus i höst, både för undervisning men också till de mer sociala delarna. Och får man sitta på campus och plugga?
– Det är viktigt att de studenter som behöver vara på campus, får möjlighet att vara det. Andra får hjälpa till och stanna hemma ibland så alla får tillgång till campus. Vi är ännu inte i ett läge som är normalt, utan vi måste hjälpas åt, sade Elvira Ståhlbrand som är studiesocialt ansvarig och centralt arbetsmiljöombud i LinTek.

Andra frågor handlade om studentföreningarnas behov av lokaler, pandeminivåer, bibliotekets öppettider och om det kommer att genomföra några fysiska arbetsmarknadsmässor på senhösten.  Även om många frågor fick svar, återstår en del att lösa. En sak är klar: när höstterminen startar, är vi några rejäla kliv närmare ett ”normalläge”, men pandemin är ännu inte över.
– När jag tittar ut över våra campus, så ser jag att studenterna tar sitt ansvar. Det finns få studenter och de som är på campus håller avstånd och gör rätt. Jag vill uppmana alla att fortsätta med det:  håll i och håll ut. Och ta chansen att vaccinera er, regionerna öppnar upp för allt fler åldersgrupper nu, sade Jan-Ingvar Jönsson.

Bild: Per Wistbo Nibell

Anna Valentinsson 2021-06-07