Avatarstudenter fick oförglömligt avsked på Farewell Ceremony 2021

Hur gör man när större ceremonier inte är tillåtna, men man vill skapa ett värdigt och speciellt avskedsevent för studenter som snart beaktas som LiU-alumner? Man har eventet i en virtual reality (VR) miljö. Denna möjlighet fick studenter som har eller kommer avsluta sina studier vid LiU:s internationella program erfara när det årliga avskedseventet Farewell Ceremony ändrade om till VR.

Den 15 juni fick cirka 110 avatarstudenter, mingla och ta avsked av varandra i olika VR-miljöer. LiU:s rektor Jan-Ingvar Jönsson höll tal, det var namnuppläsning och inspirationstal från en studenttalare, och hela eventet livesändes på Youtube. Detta möjliggjorde även för familjemedlemmar som annars brukar delta, att få en chans att ta del av ceremonin virtuellt. Studenterna fick själva skapa sina avatarer och kunde själva välja hur de skulle se ut, för att kännas så personligt som möjligt.

VR-miljö av Farewell Ceremony, en scen med talare och publik.Therese Lindkvist, internationell koordinator på Internationella enheten vid LiU, var nöjd över att ceremonin kunde genomföras i VR, och att studenterna fick en upplevelse de sent kommer glömma.
– Förra året ställde vi in eventet, så vi var väldigt sugna på att göra denna ceremoni så bra som möjligt under rådande förutsättningar detta år. Vi kollade på olika lösningar och ville testa något som var lite roligare än ett traditionellt Zoom-möte, och tyckte om idén att testa detta event i en VR-miljö, då det känns som man är på plats och inte sitter digitalt. - Enligt återkopplingen som vi har fått från studenterna så är de väldigt nöjda efter eventet.

I pandemitider så har LiU behövt ställa om till digital verksamhet. LiU:s rektor Jan-Ingvar Jönsson ser positivt inför framtiden av utbildningsmöjligheter för blivande studenter, och studenter som studerar ett internationellt program bidrar till utvecklingen av LiU:s utbildningar på flera sätt.
– Framtiden inom utbildning och undervisning genomgår nu ett systemskifte och det finns så mycket spännande att plocka upp för LiU inom bland annat digitala undervisningsformer och modern pedagogik. Jag är övertygad om att ett interkulturellt förhållningssätt berikar vårt universitet. Att vi lär oss av varandra oavsett var vi bor eller verkar i världen är en nyckel till utveckling av hela universitetsvärlden.

VR-miljö, rektor Jan-Ingvar Jönsson håller tal återgiven som Avatar.Internationalisering är ett viktigt strategiskt område för LiU, bland annat för att attrahera både forskare och studenter från andra delar av världen, och för att arbeta mot att lösa framtidens globala samhällsutmaningar.
– Forskning och utbildning har aldrig varit så internationellt som det är nu och de globala samhällsutmaningarna finns överallt. Att ta till vara den kreativitet som finns att människor från olika länder och kontinenter möts är en förutsättning för att komma vidare.  För LiU är välutvecklade internationella samarbeten och en god förmåga att attrahera forskare och studenter utanför Sverige är en förutsättning för att vi ska växa och utvecklas på ett positivt sätt och kunna nå strategiska mål, säger rektor Jan-Ingvar Jönsson.

Rektor vill även passa på att lyckönska de nyblivna LiU-alumnerna.
– Jag vill gratulera var och en av er för ert engagemang och för att ni har använt er talang och energi för att få en positiv inverkan i en global värld. Jag hoppas LiU har levt upp till era förväntningar. Lycka till i framtiden när ni nu tar nästa steg i karriären och uppfyller era drömmar – vart än framtiden och ödet tar er!

Karolina Hunter 2021-06-26

Senast uppdaterad: 2021-06-28