Göm menyn

Heads up om coronaläget inför hösten

Två fötter som står på en skylt med text "Håll avstånd", sett uppifrån.

Coronapandemin fortsätter att påverka undervisningen på LiU. Vi är ett steg närmre att återigen vara ett campusuniversitet, men fortfarande gäller att vi ska undvika trängsel och att mycket av undervisningen kommer att ske digitalt eller i mindre grupper.  

Nu när höstterminen startar fanns säkert förhoppningar om en mer ”normal” situation med färre restriktioner. Men smittspridningen fortsätter i samhället och vaccineringstakten är just nu för långsam i vissa grupper. LiU uppmanar därför dig som student att: 

  1. Vaccinera dig (se information på Region Östergötlands sida). 
  2. Håll avstånd till andra, träffa inte för många på nära håll. 
  3. Tvätta händerna. 
  4. Stanna hemma om du känner symtom och provta dig. 
  5. Håll dig uppdaterad om förändringar i restriktionerna (till exempel på LiU:s coronasida). 

Frågor på det? 

På LiU:s coronasida finns mer information och svar på de vanligaste frågorna, men just nu inför höstterminen är följande frågor kanske mest relevanta: 

Är våra campus öppna eller stängda? 

Våra campus är öppna, men LiU uppmanar dig som student att begränsa närvaron på campus för till exempel självstudier. Om alla är på campus samtidigt blir det svårt att undvika trängsel. Tänk också på att inte blanda grupper för att undvika smittspridning. 

Vad är tillräckligt avstånd till andra? 

Minst en armlängd, gärna två meter. 

Hur tänker LiU för att undvika trängsel när undervisning sker fysiskt? 

Det är respektive kursledning som bestämmer hur LiU:s lokaler ska användas i undervisningen för att undvika trängsel. Det innebär att det blir olika lösningar för olika studentgrupper. Grundidén är att stora föreläsningar med många studenter och undervisning i mindre lokaler där avstånd inte kan hållas genomförs digitalt, eller att klassen kan delas upp i mindre grupper. 

Och tentorna – hur blir det med dem? 

Salsexaminationer kommer att genomföras på plats. Där har vi redan inarbetade rutiner för att undvika trängsel och salar som är anpassade till situationen.  

Kan jag räkna med att träffa lärare eller annan LiU-personal på plats i höst? 

LiU:s medarbetare vars fysiska närvaro inte är nödvändig för undervisningen, ska arbeta hemma fram till den 15 september och förmodligen ytterligare en tid under hösten. Hur det blir därefter får vi återkomma till, allt beror på hur smittspridningen utvecklas.  

Var kan jag vaccinera mig? 

Tid för din vaccinering bokar du hos Region Östergötland, telefon 010-105 90 00. Det gäller för alla: också för dig som fortfarande är folkbokförd i ett annat län, har fått din första dos utomlands eller saknar svenskt personnummer. 

I Linköping finns en stor vaccinationscentral i Saab Arena, i Norrköping är den stora vaccinationscentralen i Mässhallarna. Båda är lätta att ta sig till med cykel eller bil.


Björn Stafstedt 2021-08-11Sidansvarig: studentredaktionen@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-08-13