Ingemars lärarpris

Bild: Professor emeritus Ingemar Ingemarsson, grundaren av Ingemars lärarpris

Professor emeritus Ingemar Ingemarsson donerade pengarna till Sveriges största lärarpris. Första pristagaren blev matematikläraren Daniel Carlsson. Nu är det dags igen att nominera till Ingemars lärarpris.

"Det viktigaste universitetet gör är att utbilda människor som kan göra nytta i samhället". Orden är Ingemar Ingemarssons, professor emeritus vid LiU och mannen bakom donationen till Sveriges största lärarpris. 1978 grundade han, tillsammans med tre studenter, medicinteknikföretaget Sectra som idag har fler än 600 anställda och är noterat på Stockholmsbörsen. 2017 donerade Ingemar Ingemarsson aktier till ett värde av 18 miljoner kronor till en stiftelse där avkastningen ligger till grund för Ingemars lärarpris.

En halv miljon kronor

Priset delas ut till en engagerad och duktig lärare som gör eller har gjort en stor insats för utbildningen och dess utveckling vid Linköpings universitet. Utmärkelsen är universitets och Sveriges största enskilda lärarpris med en prissumma på minst en halv miljon kronor. Ingemars pris delas ut en gång om året, i samband med den akademiska högtiden. På grund av pandemin har detta hittills inte varit möjligt.

Först ut att ta emot Ingemars lärarpris var universitetsadjunkten och matematikläraren Daniel Carlsson, Matematiska institutionen.

Nomineringsperiod

Nomineringsperioden är öppen till och med 20 oktober 2021.

De som kan nominera är främst studenter, anställda eller tidigare anställda vid LiU samt LiU alumner.

Välkommen att nominera på ingemarslararpris.se

Läs också

Sveriges största lärarpris instiftas vid Linköpings universitet

Ingemar sätter allt ljus på läraren