Göm menyn

Engagemanget i kårlivet gav Niclas Söör ett försprång

Ett uppdrag i studentkåren, sektionen, någon studentförening eller som studentrepresentant i något av LiU:s beslutande organ är inte bara roligt och ett tillfälle att träffa nya vänner. Det kan också utgöra starten för det kommande arbetslivet. 
Niclas Söör, som är vd för företaget DOSPACE, är en av dem som kan intyga detta. Hade han inte blivit nominerad till projektledare för studentkårens jubileum för snart tio år sedan, hade han inte suttit där han sitter idag.

Niclas Söör, porträtt.– Efter att ha varit projektledare för LinTeks fyrtioårsjubileum och sedan suttit i fullmäktige ett år, blev jag nominerad till posten som kårordförande, säger Niclas. Det var inget jag hade planer på, men jag gick på intervjun och det slutade med att jag blev föreslagen av valberedningen. Det hade varit kul att veta vem som nominerade mig till projektledare för fyrtioårsjubileet, för hade jag inte blivit det hade jag i förlängningen inte suttit där jag sitter nu. Engagemanget i kårlivet har lett till allt det roliga jag får göra idag. 

Vännerna är också kollegor

Niclas gör zoom-intervjun från ett av DOSPACE kontor, på Stora torget i Linköping. Från sin plats i fåtöljen har han utsikt över hela torget. Trots att han jobbar minst femtio timmar i veckan känns han avspänd och allt annat än stressad. Och han påstår att han även har en del fritid. 

– Vila och fritid är jätteviktigt, jag umgås med vänner, tränar och är ute i naturen. Men mina vänner är ofta även mina kollegor, och mitt jobb är också ett av mina intressen – vi har helt enkelt himla kul på jobbet. Under en middag en vanlig kväll kan vi plötsligt komma in på jobbsnack och nån idé föds, och då har jag plötsligt jobbat på middagen. 

Första jobbet innan examen

Affärsidén DOSPACE är att driva kontorshotell, att leverera arbetsplatsupplevelser till kunder. Idag finns det sju kontor på fyra orter, med tolv anställda. Planen är att vara uppe i trettio kontor år 2026. 

– Det är såklart lite läskigt att vara ansvarig för ett företag som satsar så hårt på att expandera. Detta är trots allt mitt första jobb, som jag startade redan innan jag gått klart studierna. Men jag tror att jag är lite sån som person. Jag ger mig fan på att det ska gå, kastar mej in i det och glömmer bort hur jobbigt det är, får lite tunnelseende och bara kör. 

Ovärderliga lärdomar gav försprång

Collage med olika bilder av Niclas Söör från LiU-tiden.Niclas har mycket att tacka åren som aktiv på LiU.

– Under mitt kårår fick jag testa på att ha ansvar och roller som man ute i näringslivet inte har förrän man är betydligt äldre. Att få sitta med och besluta och klubba igenom stora universitetsbudgetar och delta i andra komplexa processer var jättehäftigt, att få möjlighet att se alltihop ”från insidan”. Att kunna studera hur de här rutinerade personerna hanterade stora projekt, hur de löste olika meningsskiljaktigheter, det fick jag med mig som ovärderliga lärdomar som jag kan använda än idag. 

– Det känns som en stor ynnest och gav mig ett försprång som jag inte tror att mina jämnåriga fick på samma sätt, trots att vi gick samma utbildning, säger Niclas.

Ansvar ger självförtroende

Niclas menar att han inte är en i grunden engagerad person, utan att det var den berömda slumpen som gjorde att han hoppade på projektledarrollen för LinTeks jubileum, och sedan posten som kårordförande. Men han betonar att det inte var enkelt alla gånger.

– Som kårordförande är man ny på jobbet i ett år, du kommer in i ett sammanhang där du egentligen har för lite erfarenhet i förhållande till det ansvar du får. Det man får i ryggen är att man klarar av det ändå, och det ger mycket självförtroende. Dessutom får du vara med om jätteroliga saker under året, alltifrån roliga events och högtidligheter till presskonferenser och att få tycka till kring stora frågor som till exempel rör vilka utbildningssatsningar universitetet ska göra.

– Du bygger relationer och vänskap med många inspirerande människor. För mig var det dessutom värdefullt att få kontakt med personer i olika beslutspositioner eller högre positioner i näringslivet, som var ett stöd och pushade mig att starta företag redan som student. 

Och framtidsplanerna? Niclas vet att han vill fortsätta att driva företaget och få det att växa. 

– Att stanna kvar i Linköping var kanske inte planen från början, och jag bor kanske inte här tills jag går i pension. Men just nu känns det himla bra. 

Bild 1: Niclas Söör, VD på DOSPACE (Foto: DOSPACE)

Bild 2: Niclas som kårordförande i LinTek 2013 (Foto: LiU)

Bild 3: Niclas i Campus LiU-projekt för uppfräschning av C-huset 2014 (Foto: LiU)

Bild 4: Niclas som projektledare för konceptarbetet att göra om interiören för Kårhuset Kollektivet, tidigare Nationernas hus, 2015. Dåvarande driftschef Patricia Berndt t v. (Foto: LiU)


Några korta om Niclas

  • Niclas Söör
  • 32 år
  • Ursprungligen från Sigtuna
  • Pluggat civilingenjör i industriell ekonomi 2009-2016
  • Kårordförande för Lintek 2012-2013
  • Grundare och VD för DOSPACE, som erbjuder all inclusive kontorslösningar
  • Intresserad av kultur och mat - restauranger, viner, teater, musikaler, konserter
  • Är gammal dansare, mest modernt och street, men även balett.
     

Läs mer om studentinflytande och studentrepresentation


Charlotte Perhammar 2021-10-15Sidansvarig: studentredaktionen@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-10-29