Göm menyn

Nätfiskeförsök med PDF-filer

Illustration av bärbar dator där en fiskekrok drar upp en ruta med inloggningsuppgifter upp ur skärmen.Flera mejl har skickats ut från kapade konton med länkar till nedladdningssidor innehållandes PDF-dokument. Dessa dokument innehåller i sin tur en länk till en sida som skapats för att likna en primitiv inloggningssida hos LiU. Även länken på den fejkade inloggningssidan innehåller ”fsliu” för att verka legitim. Korrekt länk som visas vid inloggning till äkta LiU-sidor börjar med fs.liu.se eller login.liu.se.

Detta försök är ganska enkelt att genomskåda men det betyder ändå att LiU just nu är i fokus för någon aktör som försöker stjäla tillgång till inloggningsuppgifter. Var extra vaksamma över mejl eller annan korrespondens som verkar suspekt och även var ni är på väg att mata in era inloggningsuppgifter.

Några tips från IT-säkerhetsgruppen:

  • Ta det lugnt! Bedragaren vill gärna påskina att det är bråttom.
  • Kolla avsändarens mejladress. Ser du inte avsändaradressen i t.ex. mobilappen – ta en titt på mejlet via webbmejl.​​​​​​​
  • Kolla med någon annan du har i närheten om de bedömer om mejlet verkar genuint eller inte. Verkar det lite märkligt är det oftast det. Chansa inte!

Mer information

IT-säkerhet


2021-10-19Sidansvarig: studentredaktionen@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-10-19